Μαίνεται ο πόλεμος για την ενεργειακή κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μαίνεται ο πόλεμος για την ενεργειακή κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρίτη, 20/09/2022 - 15:28

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά Κομισιόν για δεύτερη φορά μέσα σε δυο εβδομάδες- Πρωτόγνωρα πράγματα!

Εντείνεται ο πόλεμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες με αφορμή την ενεργειακή κρίση!

Η αντιπαράθεση αυτή, μάλιστα,δεν έχει προηγούμενο, καθώς τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε "πιο δραστικά μέσα" για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας. Οι προτάσεις της Κομισιόν είναι μια αρχή, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του, ενώ, εν συνεχεία, ύψωσε και άλλο τους τόνους της κριτικής στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Επιτροπή της.

«Εχουμε το πρόβλημα σύνδεσης μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εν συνεχεία τόνισε «Δεν το ανακαλύψαμε σήμερα αυτό το πρόβλημα. Εχουμε ξεκινήσει να το συζητάμε πριν από ένα χρόνο, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία». "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφώνησε πριν από το καλοκαίρι να αναθέσει στην Επιτροπή να παρουσιάσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις», είπε με την ειρωνία δύσκολα να κρύβεται, καθώς πρόσθεσε πως «είναι καλό που υπάρχει μια ανακοίνωση ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για αυτό».

Είναι η δεύετρη φορά που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "τα χώνει" στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Επιτροπή της μέσα σε λίγες ημέρες, ουσιαστικά μέσα σε δυο εβδομάδες!

Το βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό της ΕΕ είχε αναδείξει πρώτο -και μόνο- το iEnergeia.gr, στις 6 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας τα εξής:

"Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ενεργειακό αρχίζει να ρίχνει βαριά τη σκιά της και στα ηγετικά κλιμάκια της γραφειοκρατίας.

Η ευθύνη πλέον επικεντρώνεται στην Κομισιόν και στην επικεφαλής της Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν!

Η έκτακτη Σύνοδος υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή στην Πράγα, σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών, αποτελεί ένα μήνυμα προς την Κομισιόν ότι έχει παραμελήσει ή και απεμπολεί το δικαίωμα και το καθήκον της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κομισιόν είχε προσδιορίσει την ανακοίνωση μέτρων για τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά μετά την πρωτοβουλία της τσέχικης προεδρίας να συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επίσπευσε τις ανακοινώσεις, μεταφέροντάς τες δυο εβδομάδες νωρίτερα και, συγκεκριμένα, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικό, επίσης, του προβλήματος, είναι η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον της ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηγορώντας την ότι «έχασε χρόνο» στις αντιδράσεις της για τα ενεργειακά, καθώς «πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ανακαλύπτουμε σήμερα, χρονολογείται ακόμα και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία»!

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι τα κέντρα της γραφειοκρατίας συγκρούονται μεταξύ τους για το ποιος έχει την ευθύνη της ...μεγαλειώδους αποτυχίας της ένωσης στο συγκεκριμένο θέμα,λες και είναι δυνατόν να περιορίζονται οι ευθύνες! Πώς, πχ, μπορεί να βγει εκτός του κάδρου το ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδρίασε για την ενεργειακή κρίση τέλη Ιουνίου και όρισε νέα συνεδρίαση για τη λήψη των αποφάσεων αρχές Οκτωβρίου! Αντανακλαστικά, δηλαδή, ...Ρανταπλάν!

Δεν είμαστε, πάντως, σίγουροι ότι ακόμα και η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων, θα σώσει αυτή τη φορά την ΕΕ από τα μεγάλα διλήμματα για τον τρόπο λειτουργίας της, την ενοποίησή της, τις πολιτικές που εφαρμόζει!

Δυστυχώς δε για όλους τα δύσκολα δεν ήρθαν ακόμα"

Όλα τα παραπάνω ισχύουν στο διπλούν και σήμερα, μετά τη δεύτερη παρέμβαση του Σαρλ Μισέλ κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!