Αύξηση στην παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας κατά 5 GW εντός του 2020

Αύξηση στην παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας κατά 5 GW εντός του 2020
Τρίτη, 18/08/2020 - 15:32

Η παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 5 GW μέσα στο 2020 παρά την αποσταθεροποίηση που προκλήθηκε στην παγκόσμια αγορά ενέργειας λόγω της πανδημία του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, η IHS Markit αύξησε τις προβλέψεις της για το 2020 και πλέον αναμένει πενταπλάσια αύξηση στις ετήσιες εγκαταστάσεις από το 2019 έως το 2025, φτάνοντας τα 15,1 GW.

Τα ετήσια έσοδα από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν, από τα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 στα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, παρά τις μειώσεις των τιμών της μονάδας μπαταρίας, οι οποίες υπολογίζοντα κατά 32% εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

«Το γεγονός ότι η βιομηχανία αποθήκευσης ενέργειας αποδεικνύεται ανθεκτική και έχει ξαναρχίσει μια πορεία ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του επακόλουθου οικονομικού σοκ αποδεικνύει ότι η πτώση της αγοράς κατά το 2019 ήταν μια παρέκκλιση», δήλωσε ο Julian Jansen, Διευθυντής Έρευνας στο IHS Markit.

Ο Jansen πρόσθεσε: «Η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα και ο κρίσιμος ρόλος των μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας στην αποανθρακοποίηση και στην ανθεκτικότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει ότι οι ευκαιρίες για αποθήκευση ενέργειας συνεχίζουν να αναπτύσσονται παρά την αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού».

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η μεγαλύτερη αγορά η οποία καθοδηγείται απ΄τον φιλόδοξο στόχο σε κρατικό επίπεδο για μια ομάδα έργων ηλιακής συν-αποθήκευσης που αξιοποιεί την Επενδυτική Πίστωση Φόρου και αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των μπαταριών ως πηγή σταθερής ισχύος.

Η ανάλυσης επισημαίνει ότι και η Κίνα θα δει επιστροφή στην ανοδική πορεία της αποθήκευσης ενέργειας καθώς οι επαρχίες αρχίζουν να θεωρούν την αποθήκευση που συσχετίζεται με την ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια ως μέσο ενίσχυσης των των ΑΠΕ. Η Κίνα προβλέπεται να εγκαταστήσει 6,5GW έως το 2025 και να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης.

Τέλος, έχουν ενισχυθεί και οι προοπτικές για την Ευρώπη καθώς αναπτύσσονται νέες ευκαιρίες σε ένα ευρύ φάσμα χωρών.

Πηγή: renews.biz