Σ. Φάμελλος – Π. Πέρκα: “Η κυβέρνηση αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στην ενέργεια για 6ο συνεχόμενο μήνα”

Σ. Φάμελλος – Π. Πέρκα: “Η κυβέρνηση αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στην ενέργεια για 6ο συνεχόμενο μήνα”
Πέμπτη, 10/02/2022 - 09:19

Το μόνο μέτρο, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση είναι η μείωση της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές από 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για έκτο συνεχόμενο μήνα, διαψεύδει τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για κάλυψη του 80% των αυξήσεων. Ανακοινώνοντας ακόμα μια φορά πρόχειρα και ανεπαρκή μέτρα αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία συναίσθηση του κύματος ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά, επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις και Δήμους, αλλά και δεν έχει την πολιτική βούληση να λύσει το πρόβλημα.

Συνεχίζει να μην αντιμετωπίζει τα ενδογενή αίτια της κρίσης ακρίβειας που οφείλονται σε δικές της επιλογές που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στις αρνητικές «πρωτιές» ακρίβειας στο ρεύμα στην Ευρώπη για μήνες. Μετά από έξι και πλέον μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

-Αρνείται να εποπτεύσει και να ρυθμίσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ανέχεται χειραγώγηση των τιμών

-Δεν έχει ενεργοποιήσει την προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

-Αυξάνει την εξάρτηση της Ελλάδας και ειδικά της ηλεκτροπαραγωγής από το ορυκτό και πανάκριβο φυσικό αέριο

-Δεν έχει εκδώσει ακόμα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το κόστος ρεύματος του 2021 των αγροτών που περιμένουν τους πιστωτικούς λογαριασμούς, ενώ η κυβέρνηση τους έταξε στις 18 Δεκεμβρίου λύση στις «αμέσως επόμενες» μέρες.

-Δεν έχει προχωρήσει σε καμία ελάφρυνση ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και επαγγελματίες για το 2021

-Δεν έχει εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις επιδοτήσεις Ιανουαρίου

-Αφήνει εκτός επιδότησης πολλούς οικιακούς καταναλωτές που έχουν άλλη κύρια κατοικία, όπως είναι οι φοιτητές/φοιτήτριες, αναπληρωτές καθηγητές, επικουρικό προσωπικό ακόμα και ένστολους

-Δεν έχει πάρει μέτρα για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως έχουμε επανειλημμένα προτείνει

-Δεν έχει παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ που έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά για να συγκρατήσει τις τιμές

Το επιτελικό μπάχαλο και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης αποδεικνύεται και από το ότι οι επιδοτήσεις Ιανουαρίου δεν έχουν περάσει σε όλους τους λογαριασμούς των νοικοκυριών ενώ επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις και Δήμοι αναμένουν ακόμη την ΚΥΑ για τις επιδοτήσεις Ιανουαρίου.

Η επιδότηση που έχει ανακοινωθεί για Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα καλύψει μόνο το 30% των αυξήσεων, ενώ η αναστολή των ΥΚΩ για την περίοδο Νοέμβριος 2021-Μάρτιος 2022 δεν είναι πραγματικό μέτρο ελάφρυνσης αφού τα ΥΚΩ θα αποπληρωθούν μετά τον Απρίλιο.

Τα λουκέτα απειλούν πλέον όλη την αγορά, τον αγροτικό κόσμο αλλά και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης καθώς, ακόμα και αν εφαρμοστούν οι επιδοτήσεις, κανείς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με αυτή την κυβέρνηση. Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η τακτοποίηση ημετέρων και η επικοινωνία.

Οι λογαριασμοί ρεύματος όμως δεν πληρώνονται με υποσχέσεις και συνεντεύξεις τύπου, ούτε με μετοχές της ΔΕΗ και με τα χρυσά μπόνους των γαλάζιων παιδιών.

Είναι καιρός η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αντικατασταθεί από μία προοδευτική, δημοκρατική κυβέρνηση που θα ακούει και θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι των λίγων και εκλεκτών της κυβέρνησης Μητσοτάκη που λυμαίνονται την Ελλάδα.

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα