Οι προοπτικές προμήθειας φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων Σκρέκα, σήμερα στο Κάιρο

Οι προοπτικές προμήθειας φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων Σκρέκα, σήμερα στο Κάιρο
Πέμπτη, 25/11/2021 - 11:03

Οι προοπτικές προμήθειας φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά, θα βρεθούν στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων που θα έχει στο Κάιρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας συμμετέχει στην υπουργική σύνοδο του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και στο πλαίσιο της συνόδου πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla, με τον οποίο αναμένεται να υπογραφεί και μνημόνιο κατανόησης για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα θα διερευνηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών στην προμήθεια αερίου και από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου με αξιοποίηση των εγκαταστάσεων υγροποίησης του αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος. Έτσι το αέριο μπορεί να μεταφέρεται με πλοία μεταφοράς LNG για να διοχετεύεται στην ελληνική και την περιφερειακή αγορά. Στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, η επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο πλαίσιο του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς Αιγύπτου για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών ("οικοπέδων").

Στο πλευρό του κ. Σκρέκα βρίσκεται ο κ. Ξοφαράς από τη ΔΕΠΑ, ενώ στις εργασίες του φόρουμ για το φυσικό αέριο θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.