Σωκράτης Φάμελλος: “Τριπλάσια η χρέωση ρεύματος για την κατανάλωση Δεκεμβρίου”

Πέμπτη, 25/11/2021 - 09:30

Στην τραγική εξέλιξη της πανδημίας με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 17.500 και στο μεγάλο κύμα ακρίβειας που πλήττει τους καταναλωτές επικεντρώθηκε η συζήτηση με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο, στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel» και στην εκπομπή «Kontra24» με τη δημοσιογράφο, Αναστασία Γιάμαλη.

«Σε μία τόσο δύσκολη στιγμή που η κοινωνία πλήττεται από την πανδημία και την ακρίβεια και η κοινωνία πληρώνει το τίμημα των λανθασμένων και άδικων επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χρειάζεται τουλάχιστον σοβαρότητα και σεμνότητα από την κυβέρνηση απέναντι στους πολίτες. Τα διακόσια πενήντα (250) ευρώ των συνταξιούχων δεν είναι τίποτα μπροστά στην ακρίβεια με την οποία είναι αντιμέτωπη ολόκληρη η κοινωνία. Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση ακόμη και για φορολογικές επιβαρύνσεις στις συντάξεις, ενώ τα οκτακόσια τριάντα (830) εκατ. ευρώ της 13ης σύνταξης που έδωσε ο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά περισσότερα από τα ψίχουλα που δίνει τώρα η κυβέρνηση»

«Μέσα σε μνημόνιο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να δώσει κοινωνικό μέρισμα εξακόσια τριάντα (630) εκατ. ευρώ το 2016, επτακόσια πενήντα (750) εκατ. ευρώ το 2017 και επτακόσια ογδόντα (780) το 2018 και την 13η σύνταξη, 830 εκατ. ευρώ το 2019. Τα διακόσια πενήντα (250) ευρώ μόνο για λίγους συνταξιούχους είναι ντροπή, ενώ μένουν εκτός οι μακροχρόνια άνεργοι. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει και τους υγειονομικούς αφού δεν τους δίνει βαρέα και ανθυγιεινά που δικαιούνται», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι οι ίδιοι οι συνταξιούχοι χαρακτήρισαν τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη ψίχουλα που αφορούν μάλιστα μικρό μόνο μέρος των συνταξιούχων, περίπου 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχων μένουν εκτός της ενίσχυσης, και αισθάνονται πως η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει. «Η κυβέρνηση ζει σε μία άλλη πραγματικότητα. Είναι ελάχιστα τα όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κος Μητσοτάκης υπό την πίεση της συζήτησης για την ακρίβεια και τις υπέρογκες αυξήσεις σε βασικά αγαθά και στην ενέργεια που προκάλεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει, ούτε όμως να κατανοήσει το μέγεθος της ακρίβειας γιατί τα στελέχη της ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης φαίνεται ότι ζουν σε μία άλλη πραγματικότητα, σε μία άλλη χώρα και συνεπώς δεν μπορούν να αντιληφθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία».

Ο Σ. Φάμελλος χαρακτήρισε τραγικό τον εγκλωβισμό της κυβέρνησης στην ιδεοληπτική της εμμονή ιδιωτικοποίησης λειτουργιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που έχει οδηγήσει, δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, στο να μη μαθαίνει από την πανδημία και να μην ενισχύει ούτε τώρα το ΕΣΥ. «Με τον σημερινό τραγικό απολογισμό ανθρώπινων απωλειών, με σχεδόν διακόσιους (200) θανάτους μόλις σε δύο ημέρες ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές και ακόμη κάνει χατίρια στους κλινικάρχες».

Σχετικά με τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια ο Σ.Φάμελλος σχολίασε ότι: «Ενώ είχα την εντύπωση ότι η δήλωση αυτή οφειλόταν σε ένα μεμονωμένο περιστατικό απώλειας μνήμης του κ. Μητσοτάκη, διαπιστώνω ότι το τρομερό αυτό ψέμα αναπαράγεται από πολλά στελέχη της ΝΔ ακόμη και σήμερα. Μάλλον πρόκειται για μεταδοτική ασθένεια».

Επειδή θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι ζούμε σε άλλη χώρα, όπως είπε, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε είκοσι δύο (22) δισ. ευρώ υποχρεώσεις για το 2015 και άδεια ταμεία, ενώ η ΝΔ παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γεμάτα ταμεία με το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ καθώς και τη χώρα εκτός μνημονίων, με τις θυσίες φυσικά του ελληνικού λαού. «Προσέξτε λοιπόν τώρα με τη μεγάλη αύξηση του χρέους και με τη διόγκωση των δημοσιονομικών προβλημάτων να μην οδηγήσετε την Ελλάδα για άλλη μία φορά σε νέα μνημόνια».

Ανάφερε στη συνέχεια συγκεκριμένα στοιχεία από τον προϋπολογισμό του 2022. Ο προϋπολογισμός προβλέπει 3,5 δισ. ευρώ αύξηση φόρων, 1,7 δισ. ευρώ μείωση των κονδυλίων για κοινωνικές δαπάνες, 820 εκατ. μείωση στις δαπάνες για την υγεία και 900 εκατ. ευρώ με επιλογή των Τσακλόγλου- Χατζηδάκη που θα κατευθυνθούν στην επικουρική ιδιωτική ασφάλιση.

Για τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια στο ρεύμα ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι: «Εδώ και ένα χρόνο επισημαίνουμε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί χωρίς ρύθμιση και έλεγχο, με ευθύνη της κυβέρνησης που έχει επιτρέψει τη λειτουργία ενός ολιγοπωλίου. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα συνεχιζόμενες καταγγελίες για χειραγώγηση των τιμών, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά από τους εκπροσώπους της ενεργοβόρου βιομηχανίας (ΕΒΙΚΕΝ).

«Δεν μιλάμε όμως μόνο για πλήρη διάψευση των δηλώσεων του τέως Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, περί του ανταγωνισμού που δήθεν θα ρίξει τις τιμές. Μιλάμε για την ανάδειξη της Ελλάδας σε «πρωταθλήτρια» πλέον ακρίβειας στη χονδρεμπορικής τιμή ηλεκτρικής ενέργειας πανευρωπαϊκά. Επειδή όμως η κυβέρνηση είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ακρίβειας στο ρεύμα, να την ενημερώσουμε ότι στους λογαριασμούς που θα παραλάβουν οι πολίτες τον Ιανουάριο η επιπλέον επιβάρυνση, λόγω της ρήτρας χονδρεμπορικής, θα είναι διπλάσια της αρχικής χρέωσης για ρεύμα. Δηλαδή για κάθε ένα (1) ευρώ κατανάλωσης, η επιπλέον επιβάρυνση θα είναι άλλα δύο (2) ευρώ με τους καταναλωτές να πρέπει να πληρώσουν τελικά τρία (3) αντί για ένα (1) ευρώ».

Σχολίασε ακόμη, την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει την μέχρι πρότινος Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σε ιδιώτες, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου μάλιστα ώστε να αποφύγει τη Βουλή, εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Αυτή είναι φαίνεται η απάντηση της κυβέρνησης στην ακρίβεια η παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες που θα απολαμβάνουν πλέον τα αυξανόμενα λειτουργικά κέρδη της επιχείρησης, μετά την εκχώρηση του 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) «φιλέτου» της ΔΕΗ, της πώλησης του 100% του δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε εταιρεία που συμμετέχει μάλιστα το ιταλικό δημόσιο και την παραχώρηση του δικαιώματος πλειοψηφίας του δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ στον ιδιώτη επενδυτή.

«Είναι ξεκάθαρη η προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων», δήλωσε και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να συγκριθεί με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπου οι λογαριασμοί ρεύματος δεν αυξήθηκαν ούτε κατά ένα (1) ευρώ αλλά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 12%.

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως σημερινή κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας και χρειάζεται να σημάνουμε συναγερμό και ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη μέρα της πανδημίας επιδίωξε το διάλογο και κατέθεσε και συνεχίζει να καταθέτει προτάσεις αλλά η κυβέρνηση ακόμη και δύο (2) χρόνια μετά αρνείται να στηρίξει το ΕΣΥ. Στη Θεσσαλονίκη εδώ και έξι (6) εβδομάδες ζητάμε από την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές καθώς ο αριθμός κρουσμάτων έχει ξεπεράσει το επίπεδο του Νοεμβρίου του 2020, με τη γνωστή τότε τραγική κατάσταση. Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνηση ότι δεν θα φτάσουμε σε ένα μονοθεματικό ΕΣΥ, έχουμε οδηγηθεί σε 80% μείωση των τακτικών χειρουργείων και σε αυτήν την τραγική κατάσταση η κυβέρνηση στηρίζει ακόμη το κέρδος των κλινικαρχών».

Παρακαλοθείστε αποσπάσματα από την εκπμπή εδώ

Μέρος Α

Μέρος Β