ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ: 114 από τους 254 ενταγμένους, οι Δήμοι που ξεκίνησαν τη διαδικασία εκπόνησης Σ.Φ.Η.Ο.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ: 114 από τους 254 ενταγμένους, οι Δήμοι που ξεκίνησαν τη διαδικασία εκπόνησης Σ.Φ.Η.Ο.
Τετάρτη, 02/06/2021 - 15:11

Η διαδικασία εκπόνησης Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) από Δήμους που έχουν ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου τον Δεκέμβριο 2020 προχωρά με εξαιρετικούς ρυθμούς. 114 από τους 254 ενταγμένους Δήμους έχουν ήδη ξεκινήσει τη διοικητική διαδικασία με καταληκτική ημερομηνία εκπόνησης των Σχεδίων την 30η Ιουνίου 2021. Έως χτες, 31 Μαΐου 2021 η κατάσταση έχει ως εξής:

Έχουν υπογράψει σύμβαση 16, με κατακύρωση διαγωνισμού είναι 3, ενώ έχουν ολοκληρώσει διαδικασία διακήρυξη; 62, ενώ σε διαδικασία δημοσιότητας αιτήματος (ΚΗΜΔΗΣ, Διαύγεια κλπ) 33 ακόμα.

Το Πράσινο Ταμείο καλεί και τους υπόλοιπους δήμους να προχωρήσουν στα προβλεπόμενα στάδια της διαδικασίας, ώστε να κατορθώσουν να επωφεληθούν από ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε θέσει στη διάθεσή τους. Η Ηλεκτροκίνηση είναι προτεραιότητα της εποχής μας και στόχος μέλλοντος.

Διευκρίνιση για την καταληκτική ημερομηνία εκπόνησης των Σ.Φ.Η.Ο. από ενταγμένους Δήμους

Σχετικά με αιτήματα Δήμων προς το Πράσινο Ταμείο που έχουν να κάνουν με την καταληκτική ημερομηνία εκπόνησης Σ.Φ.Η.Ο. από ενταγμένους Ο.Τ.Α., διευκρινίζονται τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο δέκατο όγδοο εδ. 2 παρ. 4 του νέου Νόμου 4787/2021 -ΦΕΚ 44 Α /26.3.2021, σε ό,τι αφορά τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) των ενταγμένων στο Πράσινο Ταμείο Δήμων (…):

«1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και έως την 30ή.6.2021, οι δήμοι μητροπολιτικών κέντρων, οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι, οι δήμοι πρωτευουσών περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και οι μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι, σύμφωνα με το άρθρο 2Α του ν. 3852/2010 εκπονούν υποχρεωτικά Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), με το οποίο προγραμματίζουν τη χωροθέτηση επαρκούς αριθμού κανονικής ή υψηλής ισχύος δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Η/Ο και θέσεων στάθμευσης Η/Ο εντός των διοικητικών τους ορίων. Η καταληκτική ημερομηνία εκπόνησης Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) δύναται να παρατείνεται και πέραν της 30ής.6.2021 με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εφόσον συντρέχουν δικαιολογητικοί λόγοι αδυναμίας εμπρόθεσμης εκπόνησης Σ.Φ.Η.Ο., όπως επιτακτικοί λόγοι αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19″.