Γιάννης Τριήρης: Μέσω social media η προσπάθεια για στοπ στην πορεία των τρακτέρ

Γιάννης Τριήρης: Μέσω social media η προσπάθεια για στοπ στην πορεία των τρακτέρ
Δευτέρα, 05/02/2024 - 06:40

Να βάλει στοπ στις κινητοποιήσεις των αγροτών επιχείρησε και μέσω των social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη Κυριακάτικη «επικοινωνία» του με τους πολίτες έκανε μια μακροσκελή και ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία επιχειρεί να πείσει τους αγρότες για τις ... καλές του προθέσεις.

Φθάνοντας σε ακραίο σημείο εμπαιγμού ο πρωθυπουργός έγραψε ότι «για μας δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο» και πως «το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής».

Αυτά και άλλα γλυκανάλατα είναι τα γραφόμενα του πρωθυπουργού που εστίασε στην ανάρτηση του και στα «μέτρα» υπέρ των αγροτών που λαμβάνει τώρα η κυβέρνηση.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Γιατί τα προβλήματα των αγροτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του τα γνώριζαν πολύ πριν ξεσπάσουν οι κινητοποιήσεις. Αλλά τότε δήλωναν ότι όλα έχουν καλώς και προβλήματα δεν υπάρχουν. Γιατί λανθασμένα δεν έβλεπαν κίνδυνο από τους αγρότες. Άλλωστε στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν από την καλή τους πελατεία, καθώς ΝΔ ψήφισαν σχεδόν οι μισοί. Δεν περίμεναν τέτοιες εξελίξεις.

Λες και αγνοούσαν πως οι αγρότες μας δεν αντέχουν τα τεράστια κόστη παραγωγής, τις αυξήσεις σε καύσιμα και εφόδια. Λες ότι δεν γνώριζαν πως οι τεράστιες καταστροφές από τις τελευταίες θεομηνίες είχαν προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στους παραγωγούς. Λες και δεν ήταν αυτοί που καθυστερούσαν απελπιστικά να χορηγήσουν τις αποζημιώσεις που έταξαν και δικαιούνταν άλλωστε οι αγρότες. Λες και δεν υπερψήφισαν τις καταστροφικές αλλαγές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που μειώνουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Όλα τα ήξεραν, αλλά τυφλωμένοι από την αλαζονεία από τις εκλογικές επιτυχίες τους, θεωρούσαν προφανώς ότι έχουν και τους αγρότες υπό έλεγχο.

Έσφαλαν, όμως και τώρα που τα πράγματα ζόρισαν και τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους, ο πρωθυπουργός έκανε την κυβίστηση του και δηλώνει κατανόηση και συμπαράσταση, μέσω αναρτήσεων, αλλά αρνούμενος να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τους αγρότες που επιμένουν να τον συναντήσουν.

Τι να του πει άλλωστε. Μήπως δεν ξέρει πως οι υπουργοί της κυβέρνησης του ήταν αυτοί που πριν λίγες μέρες κατηγορούσαν του αγρότες ως κομματικά υποκινούμενους, αλλά και «κακομαθημένους», ενώ προφανώς με την δική του πρωθυπουργού έγκριση η Αστυνομία έκανε δυναμικές επιχειρήσεις με τη χρήση χημικών για να διαλυθούν τα μπλόκα των αγροτών στον κόμβο του Πλατύκαμπου;

Η αλλαγή τακτικής μάλλον κρίθηκε αναγκαία για να καμφθεί με το «καλό» και όχι με το «άγριο» το αγροτικό κίνημα, που σημειωτέον αποκτά άλλη δυναμική από το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ το κίνημα των τρακτέρ δυναμώνει.

Το ίδιο είχαν προλάβει να κάνουν και άλλοι ευρωπαίοι «ηγέτες» και κυβερνήσεις για να ανακόψουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, προσφέροντας ψίχουλα στους αγρότες.

Το επιχείρησε η κυβέρνηση του Μακρόν στη Γαλλία, το προσπαθεί η κυβέρνηση της Μελόνι στην Ιταλία και από πίσω τρέχει να το πράξει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το ζήτημα και για την ελληνική αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ότι δεν στάθμισαν σωστά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και δεν μπόρεσαν να τα διαχειριστούν πριν ξεχυθούν στους δρόμους οι αγρότες που τώρα πλέον βλέπουν καθαρά να έρχεται ο αφανισμός τους.