Γιάννης Τριήρης: Αυτοδιοικητικές εκλογές- Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Γιάννης Τριήρης: Αυτοδιοικητικές εκλογές- Έγκλημα χωρίς τιμωρία
Δευτέρα, 09/10/2023 - 07:04

Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας έκαναν την έκπληξη.

Αντί να τιμωρήσουν τους τοπικούς άρχοντες για τις αστοχίες και τις παραλείψεις τους που αν μη τι άλλο συνέβαλαν -αν δεν αποτέλεσαν την κύρια αιτία- για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και την βιβλική καταστροφή από πλημμύρες στην περιοχή, τους επιβράβευσαν δίνοντας τους απλόχερα την ψήφο τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είχαν γίνει γνωστά αργά το βράδυ της Κυριακής, στους τρεις από τους τέσσερις δήμους της Θεσσαλίας που έπληξε η κακοκαιρία, οι δήμαρχοι διατήρησαν τα ποσοστά τους, προφανώς λαμβάνοντας συγχωροχάρτι από τους ψηφοφόρους τους. Και στην Καρδίτσα και στον Βόλο και στα Τρίκαλα βγήκαν αλώβητοι από την βάσανο της κάλπης των δημοτικών εκλογών και ο μόνος που την «πλήρωσε» ήταν ο δήμαρχος της Λάρισας.

Ακόμη και επίπεδο Περιφέρειας ο Κώστας Αγοραστός δεν «τιμωρήθηκε» από τους ψηφοφόρους, όπως τουλάχιστον αναμενόταν, καθώς ναι μεν δεν διασφάλισε την εκλογή του από τον πρώτο γύρο, αλλά έχει την ευκαιρία του την επόμενη Κυριακή στις δεύτερες κάλπες.

Το ίδιο συνέβη και στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που παρά τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ρόδο, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος «σάρωσε» αποσπώντας τους ψήφους των δυο εκ των τριών ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες, ενώ νικητής αναδείχθηκε και ο δήμαρχος της πόλης.

Μπορεί να ερμηνευθεί μια τέτοια εξέλιξη; Αντικειμενικά είναι δύσκολο. Οι πολιτικοί βέβαια δίνουν από τη θέση που βρέθηκε ο καθένας εύκολες ερμηνείες που τους «βολεύουν».

Η Νέα Δημοκρατία, διατηρώντας την αλαζονική της στάση, κάνει λόγο για την … αλάνθαστη πολιτική της και τις επιλογές της, ο ΣΥΡΙΖΑ πετάει την μπάλα στη εξέδρα και μιλάει για την επόμενη μέρα και την ουτοπία πως όλες μαζί οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να νικήσουν τη δεξιά, το ΠΑΣΟΚ ονειροβατεί και ισχυρίζεται ότι συνεχίζει την ανοδική του πορεία και το ΚΚΕ ως συνήθως … μάχεται και κερδίζει έστω και αν ουδέποτε μπόρεσε να διεκδικήσει μια πραγματική εκλογική νίκη.

Το μεγάλο ζητούμενο, πάντως, δεν είναι τι ισχυρίζονται τα κόμματα και οι ταγοί τους, αλλά τελικά πως «λειτούργησε» ο λαός.

Και εδώ υπάρχουν δυο αντικειμενικές διαπιστώσεις. Οι μισοί ψηφοφόροι και πάλι έδειξαν την αποστροφή τους για κάθε τι πολιτικό, απέχοντας από τις κάλπες, ενώ όσοι προσήλθαν έδειξαν ότι δεν θεωρούν ως υπεύθυνους για τα δεινά τους, τους τοπικούς άρχοντες και τους επανεξέλεξαν ή έστω τους έδωσαν δεύτερη δυνατότητα για επανεκλογή την ερχόμενη Κυριακή.

Παραφράζοντας τον Ντοστογιέφσκι, αυτό είναι έγκλημα χωρίς τιμωρία. Τουλάχιστον προς το παρόν.