Γιάννης Τριήρης: Τα λάθη είναι «μεταχρονολογημένες επιταγές» που πληρώνονται ακριβά

Γιάννης Τριήρης: Τα λάθη είναι «μεταχρονολογημένες επιταγές» που πληρώνονται ακριβά
Πέμπτη, 07/09/2023 - 06:35

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε μια απροσδόκητα άνετη νίκη στις εκλογές του Ιουνίου δεν σημαίνει ότι του διασφαλίζει μια άνετη κυβερνητική θητεία.

Ακόμη και αν έχει να αντιμετωπίσει στη Βουλή και γενικότερα στην πολιτική σκηνή μια πλήρως αποδυναμωμένη αξιωματική αντιπολίτευση, τα σοβαρότατα ζητήματα που ανακύπτουν σε καθημερινή βάση στη ζωή του τόπου ήδη έχουν θολώσει δική του εικόνα και της κυβέρνησης του.

Όσο και αν κομπορρημονεί ότι η οικονομία πηγαίνει καλά, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητα των πολιτών, που έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακραία ακρίβεια.

Οι τιμές των τροφίμων είναι απλησίαστες, οι τιμές των καυσίμων επίσης, όσο για τα ενοίκια και γενικότερα το κόστος στέγασης είναι εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Την ίδια ώρα οι άνεργοι πληθαίνουν, όσο και αν η Στατιστική Υπηρεσία δίνει μειωμένα νούμερα (περίπου 512.000). Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) -ο πρώην ΟΑΕΔ- δίνει τεράστια νούμερα για τον αριθμό όσων αναζητούν εργασία που ανέρχεται σε πάνω από 905.000 εγγεγραμμένος στα μητρώα της.

Και η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός πιπιλάνε ακόμη την καραμέλα της επενδυτικής βαθμίδας και μ’ αυτή θα πάνε στη ΔΕΘ.

Μαζί με μια δήθεν φορολογική μεταρρύθμιση για πάταξη της φοροδιαφυγής που ετοιμάζουν. Ποιους θα «κυνηγήσουν» δηλαδή, τους ισχυρούς της αγοράς που στήριξαν τη ΝΔ με νύχια και με δόντια ή τους μικρομεσαίους που επίσης υπερψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές την κυβερνώσα παράταξη.

Μένει να φανεί αν και πάλι το μάρμαρο για την φοροδιαφυγή θα την πληρώσουν αυτοί που δεν ευθύνονται, οι εργαζόμενοι δηλαδή.

Αυτά για τις επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία.

Όσον αφορά τώρα την καθημερινότητα, από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς.

Και μόνο να αναφερθεί κανείς στις καταστροφικές συνέπειες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες αυτής της χώρας από τις τεράστιες φυσικές καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες, αρκεί.

Εκεί που το «επιτελικό» κράτος Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς να παρέμβει, με αποτέλεσμα να θρηνούμε ακόμη και ανθρώπινες ζωές και από τις φωτιές και από την κακοκαιρία.

Η χώρα έχει μια εικόνα απέραντης διάλυσης τόσο στην αγορά όσο και στην καθημερινότητα. Η αισχροκέρδεια οργιάζει, η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή βασιλεύουν, οι πολίτες είναι και νοιώθουν απροστάτευτοι από φυσικές καταστροφές και η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει.

Τα τεράστια λάθη, η αδράνεια εκούσια ή ακούσια και οι παραλείψεις της κυβερνώσας παράταξης στη δεύτερη συνεχόμενη τετραετία της, όμως, είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν ως «μεταχρονολογημένες επιταγές» που το αργότερο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πληρωθούν ακριβά.

Ίσως ακόμη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και θα την πληρώσουν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι που πήραν το «χρίσμα» της Νέας Δημοκρατίας.

Και μιας και αναφερόμαστε στους τοπικούς «άρχοντες» και αυτοί φέρουν τεράστιες ευθύνες για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, είτε ανήκουν είτε όχι στη ΝΔ, καθώς απέτυχαν και αυτοί παταγωδώς στην προστασία των περιοχών τους και των δημοτών τους.

Δασικές περιοχές, πάρκα και άλση δεν καθαρίστηκαν ποτέ για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές, φρεάτια στους δρόμους επίσης δεν καθαρίστηκαν ποτέ για να μην μετατραπούν σε ορμητικά ποτάμια.

Στα μέσα του Οκτωβρίου, αρκετοί από τους σημερινούς περιφερειάρχες και τους δημάρχους θα ζητήσουν εκ νέου την ψήφο των πολιτών. Ίσως αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν ακριβά τις δικές τους «μεταχρονολογημένες επιταγές» των παραλείψεων και των λαθών τους και βεβαίως των ανεκπλήρωτων προεκλογικών υποσχέσεων που μοίρασαν στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.