Γιάννης Τριήρης: Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο και πάνω στα … καμένα

Γιάννης Τριήρης: Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο και πάνω στα … καμένα
Δευτέρα, 31/07/2023 - 06:43

Θυμάμαι στα νεανικά μου χρόνια ότι είχα ενθουσιαστεί διαβάζοντας έργα του γερμανού φιλόσοφου Άρθουρ Σοπενχάουερ. Ένα από αυτά που με είχαν εντυπωσιάσει ήταν "Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο".

Ίσως αυτό το εγχειρίδιο θα έπρεπε να το ανασύρουν από τις βιβλιοθήκες τους -και αν δεν το έχουν να το προμηθευτούν- οι πολίτες αυτής της χώρας για να κατανοήσουν σε βάθος τις πολιτικές πρακτικές που εφαρμόζει η κυβερνώσα παράταξη κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης της.

Ο ίδιος ο Άρθουρ Σοπενχάουερ, ισχυρίζεται στο δοκίμιο του ότι πρέπει να γνωρίζουμε την τέχνη της «εριστικής διαλεκτικής», γράφοντας ότι "είναι η τέχνη του να λογομαχεί κανείς - και να λογομαχεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπερασπίζεται επαρκώς τις θέσεις του, είτε έχει δίκιο είτε άδικο". Και συμπλήρωνε : "Σε μια αντιπαράθεση, πρέπει να αγνοήσουμε την αντικειμενική αλήθεια, ή μάλλον να την εκλάβουμε ως μια τυχαία συγκυρία, και να επικεντρωθούμε μόνο στην υπεράσπιση της θέσης μας και στην αντίκρουση της θέσης του αντιπάλου".

Έχω την αίσθηση ότι και από τις τελευταίες εξελίξεις των καταστροφικών πυρκαγιών -όπως και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις, όπως υποκλοπές, ακρίβεια κλπ.- η κυβέρνηση προεξέχοντος του πρωθυπουργού, ακολουθούν πιστά τις προτροπές του Σοπενχάουερ στο πως παρουσιάζουν τα γεγονότα στον ελληνικό λαό και παράλληλα να απαξιώσουν τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Παραβλέπουν κάθε αντικειμενική αλήθεια, όπως οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης, αλλά και ο χείριστος, όπως αποδείχθηκε, σχεδιασμός τους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Και εστιάζουν εκεί που τους βολεύει, δίνοντας υποσχέσεις για αποζημιώσεις και λήψη μέτρων στο μέλλον που δεν θα επιτρέψουν νέες καταστροφές. Και μάλιστα εκμεταλλεύονται μέχρι τις απώλειες ανθρώπινων ζωών για να πετύχουν το στόχο τους να μην κατηγορηθούν.

Και δυστυχώς, με τη βοήθεια των φιλικών τους μέσων ενημέρωσης –που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία- προσπαθούν να επιβάλλουν μια άλλη ατζέντα, παραβλέποντας τη σκληρή πραγματικότητα και μοιράζοντας ψεύτικες ελπίδες για καλύτερες μέρες στο μέλλον. Θέλουν έτσι απλά να επιβληθούν, παραβλέποντας την αλήθεια και δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα και μάλιστα με επιθετικό τρόπο, όπως ο Σοπενχάουερ αναλύει στοι δοκίμιο του.

Εμείς λοιπόν θα πρέπει να αντιδράσουμε. Να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την παράλογη λογική των κυβερνώντων. Να τους καταδείξουμε ότι διακρίνουμε τα τεχνάσματα τους, και στη συνέχεια με τις αδιαμφισβήτητες αποδείξεις που έχουμε -την καμένη γη και τις κατεστραμμένες περιουσίες- να τους βροντοφωνάξουμε ότι αυτά που πρεσβεύουν είναι λάθος. Και να τους πείσουμε να αλλάξουν τακτική. Έχουμε άλλωστε πολλούς τρόπους και πολλές ευκαιρίες να το πράξουμε . Με πρώτη χρονικά τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Να τιμωρήσουμε με τη ψήφο μας όσους τοπικούς άρχοντες απέτυχαν στην προστασία των περιοχών τους από τις φωτιές, αλλά και όσους κατέρχονται στις εκλογές διεκδικώντας τη ψήφο μας με μοναδικό «ατού» τους το «χρίσμα» από την κυβερνώσα παράταξη.