Γιάννης Τριήρης: «Καίνε» τα ενοίκια και όχι μόνο

Γιάννης Τριήρης: «Καίνε» τα ενοίκια και όχι μόνο
Τρίτη, 30/05/2023 - 06:43

Τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται μια πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, του πληθωρισμού, που σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες συνεχίστηκε και τον μήνα Μάιο.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική αν δεν διαπιστωνόταν μια μεγάλη στρέβλωση που εξοβελίζει τα όποια οφέλη για τους καταναλωτές της επιβράδυνσης της ανόδου των τιμών, που ροκανίζει τα εισοδήματα τους.

Και η στρέβλωση αυτή δεν είναι άλλη από την συνεχιζόμενη άνοδο του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, που είναι ο γενικός πληθωρισμός χωρίς τα καύσιμα και νωπά τρόφιμα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο δομικός πληθωρισμός τον περασμένο μήνα Απρίλιο αυξήθηκε στο 6,1% από 5,9% τον Μάρτιο και δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση του ούτε τον μήνα Μάιο, σε αντίθεση με την πτωτική πορεία του γενικού πληθωρισμού.

Η εξειδίκευση του δομικού πληθωρισμού γίνεται καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο γενικός πληθωρισμός μπορεί να μην αποδίδει μια πραγματική εικόνα της ανόδου του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, του κόστους του γνωστού «καλαθιού της νοικοκυράς». Και αυτό γιατί ενδέχεται οι αυξήσεις στα καύσιμα να προέρχονται από γεωπολιτικές συγκυρίες και οι αυξήσεις στα νωπά τρόφιμα σε καιρικές συνθήκες.

Αυτό που πραγματικά μετράει για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ακρίβειας είναι ο δομικός πληθωρισμός.

Και δυστυχώς στη χώρα μας ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται στα υψηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα, παρά το γεγονός της αποκλιμάκωσης του γενικού πληθωρισμού, χάρη στη πτωτική πορεία των τιμών των καυσίμων.

Δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες εξακολουθούν να αυξάνουν τις τιμές τους με υψηλούς ρυθμούς και να κάνουν εξαιρετικά δύσκολη τη ζωή των καταναλωτών, καταδεικνύοντας το πόσο αργές είναι οι «αντιδράσεις» της αγοράς και των επιχειρήσεων που όσο εύκολα περνούν στην κατανάλωση τις αυξήσεις των καυσίμων, άλλο τόσο βασανιστικά αργά ή και ποτέ δεν τις απορροφούν.

Έτσι παρά την πτώση των τιμών των καυσίμων, στην οποία οφείλεται στην Ελλάδα και η πτώση του γενικού πληθωρισμού, σε πολλές άλλες κατηγορίες οι αυξήσεις επιμένουν, όπως για παράδειγμα στα τρόφιμα (όχι τα νωπά), στην ένδυση και την υπόδηση, σε κάθε είδους επισκευές, αλλά και στα ενοίκια που αναδεικνύονται σε μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες για τους Έλληνες πολίτες.

Όποιος αναζητά κατοικία το γνωρίζει πολύ καλά. Αλλά και για όποιους δεν ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι, μια απλή αναζήτηση στις μικρές αγγελίες είναι αρκετή για να διαπιστώσουν ότι τα ενοίκια που ζητούνται είναι εξωπραγματικά.

Το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να γίνει ευκολότερα αντιληπτό αν επισημανθεί το γεγονός ότι τα υψηλά ενοίκια είναι και μια από τις αιτίες που και φέτος την θερινή σεζόν θα λείψουν σχεδόν 100.000 εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου ανά την επικράτεια, αφού οι μισθοί που λαμβάνουν σε πλείστες περιπτώσεις δεν αρκούν για την πληρωμή και μόνο του ενοικίου.

Ένα καυτό πρόβλημα για το οποίο δεν ακούσαμε τίποτα στην προεκλογική περίοδο και μάλλον δεν πρόκειται να ακούσουμε ούτε και στη συνέχεια.