Γιάννης Τριήρης: Τα στάδια του πένθους και η πλασματική πλειοψηφία

Γιάννης Τριήρης: Τα στάδια του πένθους και η πλασματική πλειοψηφία
Δευτέρα, 29/05/2023 - 06:41

Πριν μερικές μέρες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κήρυξε τη λήξη του «πένθους» , όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, την τεράστια ήττα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές του Μαΐου.

Κατά τους ειδικούς επιστήμονες το πένθος έχει πέντε στάδια και συγκεκριμένα:

Στάδιο 1: Αποκλείεται να μου συμβαίνει αυτό.

Στάδιο 2: Γιατί συμβαίνει σε μένα;

Στάδιο 3: Αν γινόταν αυτό, τότε…

Στάδιο 4: Δεν έχω όρεξη για τίποτα.

Στάδιο 5: Η αποδοχή.

-Και όμως στον ΣΥΡΙΖΑ συνέβη ένα καταστροφικό αποτέλεσμα.

-Και τους συνέβη γιατί προφανώς δεν διάβασε σωστά τα σημεία των καιρών και αντί να κερδίσει έχασε ψηφοφόρους με δική του ευθύνη και όχι γιατί τον κέρδισε ο αντίπαλος του.

-Και είναι αλήθεια ότι αν πολιτευόταν διαφορετικά, αν ήταν ξεκάθαρος στα μηνύματα του προς την κοινωνία και είχε καταφέρει να αναδείξει το πρόγραμμα του, θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη συντριβή.

-Το δεν έχω όρεξη για τίποτα, δεν πρέπει να διαρκέσει ούτε μια μέρα.

Η αποδοχή της ήττας πρέπει να γίνει η αρχή μιας νέας προσπάθειας για την ολική επαναφορά.

Θα ήταν ευχής έργο για τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταφέρει τόσο σύντομα να περάσει και τα πέντε στάδια του πένθους για την απώλεια του ενός τρίτου των ψηφοφόρων του από τις εκλογές του 2019. Να φθάσει στο στάδιο της αποδοχής της μεγάλης του ήττας και να έχει τη δύναμη να «σηκωθεί» και πάλι όρθιος και να δώσει τη νέα μάχη της κάλπης στις 25 Ιουνίου.

Το αν η προτροπή του Αλέξη Τσίπρα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα εισακουστεί και θα αποδώσει καρπούς, μένει να φανεί και όχι από το αποτέλεσμα της κάλπης του Ιουνίου, αλλά και από την παρουσία των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην μικρής διάρκειας προεκλογική περίοδο.

Μια τεράστια διαφορά 20 μονάδων από την νικήτρια των εκλογών Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατον να καλυφτεί, αλλά δεν είναι αδύνατο να μειωθεί.

Το σχεδόν 41% των ψηφοφόρων που προτίμησαν να δώσουν την ψήφο τους στη Νέα Δημοκρατία δεν είναι μια διαμορφωμένη πλειοψηφία με ιδεολογικά και κομματικά κριτήρια. Είναι μια ετερόκλητη πλειοψηφία, μια συγκυριακή πλειοψηφία που μέσα της συμπεριλαμβάνει μεγάλες ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν στους μη προνομιούχους. Αυτούς δηλαδή που δεν εκφράζει το κυβερνών κόμμα.

Σ’ αυτούς πρέπει να στοχεύσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να τους ξανακερδίσει.

Γιατί δεν μπορεί οι αγρότες να επικροτούν την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένες οι χαμηλά εισοδηματικές τάξεις με μια δημόσια υγεία που μεθοδικά θα περνάει στα χέρια των ιδιωτών.

Δεν μπορεί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να είναι ευχαριστημένοι που θα συνεχίσουν να αποκλείονται από συμβάσεις και προγράμματα προς χάριν των κομματικών φίλων.

Δεν μπορεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μην αγανακτούν που θα συνεχίσουν να είναι αποκλεισμένοι από την τραπεζική χρηματοδότηση.

Δεν μπορεί οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού να ξεχνούν τόσο εύκολα τα πεπραγμένα του κυβερνώντος κόμματος και τον απαξιωτικό τρόπο που τους φέρθηκε .

Δεν μπορεί να μην αντιδρούν οι γονείς και οι ίδιοι οι μαθητές που θα μένουν εκτός ανώτατων και ανώτερων σχολών και θα πρέπει να πληρώνουν ιδιωτικά κολέγια και σχολές για να σπουδάσουν ή να αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες.

Δεν μπορεί οι νέοι να ανέχονται την δωροδοκία των Youth Pass και να μένουν στην ανεργία ή να οδηγούνται στο σκλαβοπάζαρο μιας διαλυμένης αγοράς εργασίας.