Γιάννης Τριήρης: Ασύστολα ψεύδη και λεηλασία των εισοδημάτων

Γιάννης Τριήρης: Ασύστολα ψεύδη και λεηλασία των εισοδημάτων
Πέμπτη, 16/03/2023 - 07:08

Ουσιαστική συμμετοχή στη λεηλασία των εισοδημάτων των πολιτών έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία όχι μόνο ανέχεται την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην αγορά, αλλά όπως αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εκμεταλλεύεται την ληστρική άνοδο των τιμών για να γεμίσει τα κρατικά ταμεία προεκλογικά και να κάνει έτσι δήθεν κοινωνική πολιτική.

Τα στοιχεία από την Έκθεση για την Εξέλιξη και τη Διακύμανση των Εσόδων από Φόρου του έτους 2022 της ΑΑΔΕ που είδαν πριν λίγες μέρες το φως της δημοσιότητας «ξεσκεπάζουν» και το τεράστιο τα ψέμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι είναι αυτή που είχε και έχει ως πολιτική προτεραιότητα την μείωση των φόρων προς όφελος της κοινωνίας.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ λοιπόν δείχνουν ότι πέρυσι πληρώσαμε πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερους φόρους από το 2021. Συγκεκριμένα το 2022 πληρώσαμε συνολικά στα 55.251,21 δισ. ευρώ φόρους, αυξημένους κατά 14,79% σε σχέση με το 2021, που πληρώσαμε 48.132,18 δισ. ευρώ.

Αυτές είναι οι φοροελαφρύνσεις που διαφήμιζε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί το. Ένα ακόμη μεγάλο ψέμα.

Και εδώ μπαίνει και το ζήτημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας και η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει λύση. Λόγω των αυξήσεων των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες τα έσοδα από ΦΠΑ το 2022 ήταν αυξημένα κατά 13,9 δισ. ευρώ (19,4%) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ένα τεράστιο ποσό, μέρος του οποίου θα μπορούσε να είχα παραμείνει στις τσέπες των καταναλωτών, αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τις προτροπές σύσσωμης της αντιπολίτευσης που την καλούσε να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και στην ενέργεια.

Αντί ουσιαστικών παρεμβάσεων που θα συγκρατούσαν την αλματώδη άνοδο των τιμών όπως η μείωση του ΦΠΑ και κάποιων ειδικών φόρων, όμως, η κυβέρνηση επέλεξε να δίνει βοηθήματα-ελεημοσύνη επιμένοντας σε μια επιδοματική πολιτική που κατά την άποψη της μπορεί να «επηρεάσει» την εκλογική συμπεριφορά συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Και έτσι από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποκαλύφθηκε, εκτός από την σημαντική αύξηση των φόρων που πληρώσαμε ως πολίτες και ένας ακόμη κυβερνητικός εμπαιγμός που επίσης αφορά μια δήθεν προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Τη φορολογία των ακινήτων και την ψεύτικη διαβεβαίωση πως 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν μείωση του φόρου το 2022.

Συγκεκριμένα πέρυσι τον Απρίλιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε πως με τη νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ο φόρος που βεβαιώθηκε το 2022 ήταν λιγότερος κατά 332 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2021.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, όμως προέκυψε ότι τελικά ο ΕΝΦΙΑ που πληρώσαμε για την ακίνητη περιουσία μας το 2022 ήταν 2,660 δισ. ευρώ από 2,614 δισ. ευρώ το 2021 , δηλαδή πάνω 45 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια που λέει και η λαϊκή παροιμία.