Γιάννης Τριήρης: Ο εκλογικός εφιάλτης του ‘12 στοιχειώνει τον Μητσοτάκη

Γιάννης Τριήρης: Ο εκλογικός εφιάλτης του ‘12 στοιχειώνει τον Μητσοτάκη
Δευτέρα, 13/03/2023 - 06:40

Ο θρήνος και ο σπαραγμός για την απώλεια των 57 συνανθρώπων μας στο φονικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι αδύνατον να καταλαγιάσει, ενώ η μνήμη των αδικοχαμένων ποτέ δεν θα σβηστεί.

Συγγενείς, φίλοι και σύσσωμος ο ελληνικός λαός απαιτούν την απόδοση ευθυνών και ευχή και ελπίδα όλων είναι η απαίτηση αυτή να γίνει πράξη κάτω από πλήρη διαφάνεια και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Και ναι μεν οι ποινικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν απαιτούν ενδελεχή έρευνα από τις αρμόδιες αρχές, οι πολιτικές ευθύνες, όμως, μάλλον έχουν καταλογιστεί τουλάχιστον από την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Άλλωστε, αυτό ήδη φάνηκε από τις αντιδράσεις του κόσμου που βγήκε στους δρόμους, στέλνοντας μήνυμα ότι η λαϊκή οργή για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν θα κοπάσει εύκολα.

Και αυτό βέβαια το διαπίστωσαν – η αλήθεια είναι εγκαίρως- οι επικοινωνιολόγοι του πρωθυπουργού, που μετά την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε η πρώτη του αναφορά αμέσως μετά την τραγωδία περί «ανθρωπίνου λάθους» τον συμβούλευσαν να αλλάξει τακτική.

Έτσι φτάσαμε στην δήλωση-παραδοχή Μητσοτάκη ότι η τραγωδία έγινε «με εμάς στο τιμόνι της χώρας». Μια τοποθέτηση, πάντως, που διανθίστηκε εκ νέου από τον πρωθυπουργό με καταγγελίες για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα με στόχο την διάχυση ευθυνών.

Είναι εμφανής η προσπάθεια από πλευράς Μητσοτάκη να καταπραΰνει την οργή και το θυμό της κοινωνίας, για την ανείπωτη τραγωδία με τον ίδιο στο τιμόνι της χώρας.

Αν θα τα καταφέρει θα φανεί στις κάλπες. Ωστόσο τα πρώτα δείγματα είναι αρνητικά για το κυβερνών κόμμα. Οι δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας με νωπές ακόμη τις πληγές από την τραγωδία σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία δείχνουν σημαντική πτώση της ΝΔ, ενώ οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα και των άλλων δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται είναι ακόμη χειρότερες.

Και αν αληθεύουν δείχνουν το κόμμα Μητσοτάκη πλέον πολύ κάτω από το 30%, ξυπνώντας στο Μαξίμου εφιάλτες από τις εκλογές του 2012, όταν η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά τότε είχε καταφέρει να αποσπάσει την ψήφο μόλις του 18,85% του εκλογικού σώματος τον Μάιο και 29,66% τον Ιούνιο στις επαναληπτικές.

Κάποιοι απαισιόδοξοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο φοβούνται ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί, δεν είναι διόλου απίθανο να επαναληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση όσοι δεν είναι αιθεροβάμονες θεωρούν πλέον ότι η πολυπόθητη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτοδυναμία είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Όχι μόνο κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά και στην ενδεχόμενη δεύτερη προσφυγή στις κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική.

Άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία των Τεμπών, δείχνουν ότι στις δεύτερες εκλογές το κυβερνών κόμμα θα χάσει ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους. Και μιλάμε για δημοσκοπήσεις που από πολλούς θεωρούνται αναξιόπιστες, καθώς επιδιώκουν να ενισχύσουν την κυβερνητική εικόνα.

Η αλήθεια είναι ότι η τραγωδία των Τεμπών έχει σκεπάσει την υπόλοιπη προεκλογική θεματολογία και θα αποτελέσει τον καταλύτη του εκλογικού αποτελέσματος.

ΥΓ. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι και στα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα της κοινωνίας η κυβέρνηση δεν διεκδικεί δάφνες επιτυχίας. Το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2022 έσπασε το φράγμα των 400 δισ. ευρώ (206% επί του ΑΕΠ), η ακρίβεια στην αγορά μαίνεται, η ανεργία αποκλιμακώνεται με ρυθμούς χελώνας, η εγκληματικότητα οργιάζει.