Γιάννης Τριήρης: Η δημοσκόπηση και η πραγματικότητα στην κοινωνία

Γιάννης Τριήρης: Η δημοσκόπηση και η πραγματικότητα στην κοινωνία
Παρασκευή, 10/03/2023 - 07:10

Μας είχαν προϊδεάσει με διαρροές ότι ερχόταν δημοσκόπηση που θα αφορούσε την περίοδο μετά την τραγωδία των Τεμπών και μάλιστα είχαν «δώσει» ακόμη και το ποσοστό πτώσης της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη.

Το γεγονός και μόνο ότι έγινε δημοσκόπηση ενώ η χώρα θρηνεί 57 νεκρούς, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και αρνητικών σχολίων τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι μοιάζει αν μη τι άλλο με ασέβεια προς τα θύματα του δολοφονικού ατυχήματος και τις οικογένειες τους η διενέργεια και δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης εν μέσω βαρύτατου εθνικού πένθους .

Η δημοσκόπηση, όμως, έγινε και εξόργισε όχι μόνο για τη δημοσιοποίηση της αλλά και για τα ερωτήματα της με τον τρόπο του τέθηκαν.

Δεν είναι δυνατόν την ώρα που η κοινωνία βράζει και στους δρόμους απ’ άκρου εις άκρον της χώρας διαδηλώνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καταλογίζοντας με τα συνθήματα τους ευθύνες στην κυβέρνηση, η ερώτηση που τίθεται στους πολίτες για το «που οφείλεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα;» να έχει δυο σκέλη και συγκεκριμένα:

-Ανθρώπινο λάθος / Κακιά στιγμή (για την ιστορία μόλις 12%)

-Και άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν ( 87%)

Που είναι το σκέλος για τις πολιτικές ευθύνες αυτών που κυβερνούν επί μια ολόκληρη τετραετία τη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι απροκάλυπτα δεν τέθηκε από την εταιρία δημοσκοπήσεων Marc το ερώτημα για τις πολιτικές ευθύνες του πολύνεκρου δυστυχήματος, απάντηση υπάρχει και αυτή δόθηκε από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους για να τιμήσουν την μνήμη των αδικοχαμένων συναθρώπων μας στο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Πριν ακόμη προλάβουν οι οικογένειες να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η γνωστή δημοσκοπική εταιρεία με τα εικονικά τιμολόγια χωματουργικών εργασιών, σπεύδει να κάνει damage control για τον Μητσοτάκη. Ντρέπεται και η ντροπή …», έγραψε στο twitter ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μια άποψη με την οποία μάλλον συμφωνεί η πλειοψηφία των Ελλήνων.

Και πάλι για την ιστορία η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc έδειξε μια πτώση 2,9 μονάδων για το κυβερνών κόμμα.

Ταυτόχρονα, όμως, έδειξε ότι αυτό το χαμένο ποσοστό «εξανεμίστηκε». Και τις απώλειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν τις «καρπώθηκαν» ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ.

Πολύ βολική εικονική πραγματικότητα για την κυβέρνηση κυρίως για το αφήγημα της περί δήθεν ευθυνών όλων των πολιτικών κομμάτων για το τραγικό δυστύχημα.

Αυτή τη φορά, όμως, πραγματικά «ξέφυγε». Πραγματικά … ντρέπεται και η ντροπή.