Γιάννης Τριήρης: Ο εμπνευστής του «μεσαίου χώρου» Κώστας Καραμανλής

Γιάννης Τριήρης: Ο εμπνευστής του «μεσαίου χώρου» Κώστας Καραμανλής
Τετάρτη, 22/02/2023 - 05:53

Δικαιωματικά η χθεσινή μέρα ανήκει στον Κώστα Καραμανλή. Η απόφαση του να μη συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη σίγουρα αποτελεί μια πολιτική πράξη που θα επηρεάσει σημαντικά τις επερχόμενες εξελίξεις μιας και βρισκόμαστε πολύ κοντά στις εκλογές.

Γιατί κανείς εντός και εκτός ΝΔ δεν πρέπει να αμφισβητεί ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει ακόμη και σήμερα ένα κατά βάση «Καραμανλικό» κόμμα.

Και η απουσία ενός Καραμανλή από το κόμμα θα δημιουργήσει ζητήματα. Ίσως όχι τόσο στα μεγαλοστελέχη που παραδοσιακά προσκολλώνται στον εκάστοτε αρχηγό, αλλά σίγουρα στους πολίτες που στήριζαν διαχρονικά την «γαλάζια» παράταξη και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που τοποθετούν πολιτικά τον εαυτό τους στον «μεσαίο χώρο».

Μια πολιτική θέση που ο Κώστας Καραμανλής καθιέρωσε μετά την ανάληψη της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας και απέδειξε κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο, ότι σεβάστηκε πλήρως.

Ακόμη και οι πλέον ορκισμένοι εχθροί του ποτέ δεν τόλμησαν να τον «κατηγορήσουν» ούτε για δεξιά ρητορική, ούτε βέβαια για ανάλγητη κοινωνικά διακυβέρνηση.

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν πράγματι ο πρωθυπουργός του «μεσαίου χώρου» και στα λόγια και στις πράξεις, σε αντίθεση με τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ που η δήθεν «κεντρώα» πολιτική του είναι μόνο στα λόγια και όχι στις πράξεις.

Και η πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων ήταν μια ακόμη απόδειξη που έκανε τον ποτήρι να ξεχειλίσει και τον Κώστα Καραμανλή να μιλήσει ανοιχτά και σκληρά.

Στα τέλη Αυγούστου του 2022 από τα Ανώγεια της Κρήτης, άσκησε δριμεία κριτική για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με αποδέκτη, εμμέσως πλην σαφώς, τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά (παρακολουθήσεις) από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο».

Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν δυστυχώς επιβεβαίωσαν τους φόβους του Κώστα Καραμανλή για το τι συνέβη στην Ελλάδα επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατάλαβε νωρίτερα από πολλούς άλλους το τι έχει συμβεί στο κόμμα που ίδρυσε ο θείος του, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής και που ο ίδιος οδήγησε σε εκλογικές νίκες κατά το παρελθόν.

Και για όσους δεν θυμούνται ήταν στα τέλη Νοεμβρίου του 2022 -πριν αρχίσουν καλά καλά να βγαίνουν στο φως οι σοκαριστικές λεπτομέρειες του σκανδάλου των υποκλοπών- όταν ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο "Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή", αποκάλυψε παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ ότι του είπε… «εμένα τουλάχιστον με παρακολουθούσαν σοβαρές υπηρεσίες».

Μπορούμε λοιπόν μετά απ’ όλα αυτά να δώσουμε εξ’ ολοκλήρου άδικο σε όσους ισχυρίζονται ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα μπορούσε να βρίσκεται άλλο στο κόμμα Μητσοτάκη; Δύσκολο!

Ο ίδιος πάντως στη λιτή δήλωση για την απόφαση του να μην είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις επικείμενες εκλογές, δεν ανέφερε καθόλου το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τίποτα απολύτως!

Και για να πάμε και πάλι στην απαρχή της σκληρής κριτικής του για τις υποκλοπές και τους υπαίτιους.

Από Ανώγεια στην ομιλία του για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη ο Κώστας Καραμανλής είπε μια μαντινάδα:

« Άλλο το να ΄σαι αετός

και άλλο να τον κάνεις.

Άλλο το να θωρείς κορφές

και άλλο να τις φτάνεις».

Σε ποιόν αναφερόταν θα το δείξει η ιστορία….