Γιάννης Τριήρης: 1.000. 000 συνταξιούχοι έχουν πλέον «προσωπική διαφορά» με την κυβέρνηση

Γιάννης Τριήρης: 1.000. 000 συνταξιούχοι έχουν πλέον «προσωπική διαφορά» με την κυβέρνηση
Δευτέρα, 20/02/2023 - 05:03

Η προεκλογική περίοδος βρίσκεται στο φόρτε της, παρόλο που δεν γνωρίζουμε την επίσημη ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, με τα κόμματα να δίνουν τα ρέστα τους για να προσελκύσουν ψηφοφόρους, πρωτίστως αναδεικνύοντας τις αστοχίες των αντιπάλων τους.

Όπως είναι φυσικό τόσο η κυβερνώσα παράταξη όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης «στοχεύουν» ιδιαίτερα στο «κοινό» των συνταξιούχων που αποδεδειγμένα είναι αυτοί που προσέρχονται μαζικά στις κάλπες και δεν απέχουν της εκλογικής διαδικασίας.

Έτσι λοιπόν, μείζον θέμα για τα κόμματα αποτελεί ο αποκλεισμός από τις αυξήσεις της τάξης του 7,75% που δόθηκαν στις συντάξεις, σχεδόν σε 1.000.000 συνταξιούχους.

Οι εντονότατες διαμαρτυρίες τους και οι επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κατάφωρη αδικία στις κάλπες τρόμαξαν την κυβέρνηση και γι’ αυτό έσπευσε να εξαγγείλει ένα εφάπαξ ποσό 200-300 ευρώ στους συνταξιούχους αυτούς.

Ένα ποσό βέβαια-κοροϊδία που δεν πρόκειται να κατευνάσει τους συνταξιούχους που είδαν τις συντάξεις τους να παραμένουν στον «πάτο» ενώ η ακρίβεια σαρώνει την αγορά και κατατρώει τα διαθέσιμα εισοδήματα.

Η κυβέρνηση έκανε ένα ακόμη τεράστιο λάθος με στόχο να διορθώσει το προηγούμενο λάθος της με τις αυξήσεις στις συντάξεις.

Όπως λάθος κάνει όταν επιχειρεί να πείσει ότι ην «προσωπική διαφορά» την θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φταίει που δεν πήραν αυξήσεις εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.

Πρώτον γιατί ναι μεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 θέσπισε πράγματι την «προσωπική διαφορά», αλλά ποτέ δεν την εφάρμοσε στην πράξη. Οι συνταξιούχοι έπαιρναν κανονικά τις συντάξεις και απλά έβλεπαν στα εκκαθαριστικά τους μια λογιστική αποτύπωση ότι έχουν «προσωπική διαφορά», χωρίς αυτό στην πράξη να σημαίνει τίποτα γι’ αυτούς.

Και ήρθε τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πέσει στην παγίδα της εφαρμογής αυτής της διάταξης, και να καταγραφεί αυτή ως η υπαίτια για την καθήλωση των συντάξεων 1.000.000 απόμαχων της εργασίας.

Και δεύτερον, γιατί οι ψηφοφόροι δεν κρίνουν αποτυχίες της αντιπολίτευσης, αλλά αποτυχίες της κυβέρνησης. Τα κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση έχουν κριθεί στις προηγούμενες εκλογές για τα πεπραγμένα τους. Στις επόμενες εκλογές οι συνταξιούχοι -και συνολικά το εκλογικό σώμα- τις αποφάσεις και τις πράξεις της κυβέρνησης θα κρίνει. Και είναι απλό, η «προσωπική διαφορά» μπορεί να προϋπήρχε αλλά ήταν σε πλήρη αδράνεια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη την εφάρμοσε για πρώτη φορά στην πράξη και αυτό προφανώς θα το πληρώσει.

Σχεδόν 1.000.000 συνταξιούχοι απέκτησαν τώρα «προσωπική διαφορά» με την κυβέρνηση που τους αφήνει στην φτώχεια και τους προσφέρει επιδόματα-κοροϊδία για να τους κατευνάσει.

ΥΓ. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει άμεσα να καταργήσει την «προσωπική διαφορά» και να διορθώσει την κραυγαλέα αδικία σε βάρος όσων συνταξιούχων την έχουν υποστεί δίνοντας τους και μάλιστα αναδρομικά την αύξηση που πήραν οι υπόλοιποι.