Γιάννης Τριήρης: Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Γιάννης Τριήρης: Κοντός ψαλμός αλληλούια…
Τετάρτη, 30/11/2022 - 07:19

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, χθες το βράδυ, προανήγγειλε με ένα twett, ότι από τα 816 προϊόντα με τη χαμηλότερη τιμή, στο καλάθι του νοικοκυριού, τα 192 μειώθηκαν.

Έσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι αυτό προκύπτει σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση των στοιχείων που γνωστοποίησαν τα σούπερ μάρκετ, και ότι αναλυτικά αποτελέσματα θα έχουμε σήμερα.

Την ίδια μέρα, χθες, δημοσιοποιήθηκε έρευνα του Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), σύμφωνα με την οποία το 55% των καταναλωτών δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.

Τελικά το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση «καλάθι του νοικοκυριού» δεν φαίνεται να έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τους καταναλωτές, αν οι περισσότεροι από τους μισούς έχουν αναγκαστεί να περικόψουν τις αγορές τροφίμων και ειδών σούπερ μάρκετ.

Ή ο υπουργός δεν είναι καλά ενημερωμένος από τους ιδιοκτήτες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ ή επιχειρεί να κρύψει την αλήθεια και υπερασπίζεται σθεναρά ένα μέτρο που τελικά δεν αποδίδει για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, ένεκα άλλωστε και των επικείμενων εκλογών.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι η ακρίβεια θα παίξει σημαντικότατο ρόλο, στις επόμενες εκλογές. Το δηλώνουν απερίφραστα όλοι οι ερωτώμενοι πολίτες στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται. Στην τελευταία -χθεσινή- δημοσκόπηση μάλιστα την ακρίβεια ως το μείζον πρόβλημα τους, το ανέδειξε το 83% των ερωτηθέντων.

Βέβαια, σ΄ αυτή τη δημοσκόπηση, όσο και στις προηγούμενες, οι πολίτες αν και φέρονται άκρως προβληματισμένοι από την επέλαση της ακρίβειας, δεν εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους αυτή όταν καλούνται να επιλέξουν το κόμμα που θα δώσουν την ψήφο τους.

Είναι και αυτό ένα από τα «αξιοπερίεργα» των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν το κυβερνών κόμμα να «αντέχει», παρότι δεν τα καταφέρνει στο αναδιαμφισβήτητα κορυφαίο κριτήριο των ψηφοφόρων για την επιλογή τους στην κάλπη, αυτό της οικονομική τους κατάστασης και της δυνατότητας του για μια αν μη τι άλλο αξιοπρεπή διαβίωση, με γεμάτο ψυγείο.

Είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που πρέπει να κάνουμε υπομονή για την απάντηση τους, που θα δοθεί στις κάλπες.

Όπως και στις κάλπες θα λάβουμε την απάντηση για το ποιος από τους δυο πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας, «διαβάζουν» σωστά την κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός που θεωρεί ότι η κυβέρνηση του έχει κάνει σωστές επιλογές και γι΄ αυτό ζητά και δεύτερη κυβερνητική θητεία και μάλιστα δηλώνει αισιόδοξος για την «αυτοδυναμία» του ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά πολιτική αλλαγή και δηλώνει επίσης ότι αυτό θα επέλθει λόγω της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, των σκανδάλων και γενικότερα της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης.

Κοντός ψαλμός αλληλούια…