Γιάννης Τριήρης: Η ανεργία ως κριτήριο επιλογής του χρόνου των εκλογών

Γιάννης Τριήρης: Η ανεργία ως κριτήριο επιλογής του χρόνου των εκλογών
Δευτέρα, 21/11/2022 - 06:53

Η έκρηξη της ακρίβειας σε ενέργεια και τρόφιμα και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, είναι κατά τους κυβερνώντες τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όχι μόνο στο σήμερα, αλλά όπως όλα δείχνουν για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Υπάρχει, όμως και ένα ακόμη μείζον πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση έστω και αν δεν το παραδέχεται. Η αποτυχία της στον τομέα της απασχόλησης και το σχεδόν ένα εκατομμύριο άνεργοι.

Δεν είναι λίγοι λοιπόν οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου που μεταφέρουν στον πρωθυπουργό την άποψη ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν μετά την πλήρη εξάντληση της τετραετίας αν είναι δυνατόν και μέσα στον Ιούλιο. Μάλιστα, -σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις- ένας πρόσθετος λόγος που προκρίνουν το κατακαλόκαιρο ως την καλύτερη περίοδο για εκλογές -καθώς όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και δεύτερη αναμέτρηση λόγω απλής αναλογικής-, είναι το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων θα εργάζονται «σεζόν» σε τουριστικές περιοχές και θα δυσκολευτούν να αφήσουν τη δουλειά τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Γιατί τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι άνεργοι είναι αυτοί που καταψηφίζουν στην πλειοψηφία τους το κυβερνών κόμμα. Και ο αριθμός τους δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος.

Τα στοιχεία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έδειξαν ότι το μήνα Οκτώβριο ο αριθμός των ανέργων έφθασε μια ανάσα από το ένα εκατομμύριο και συγκεκριμένα 936.419 άτομα. Και από αυτούς όποιοι ψηφίσουν στην πλειοψηφίας τους θα «μαυρίσουν» το κυβερνών κόμμα.

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, το φετινό Οκτώβριο χάθηκαν 115.856 θέσεις εργασίας. Και η δικαιολογία της κυβέρνησης για την αρνητική αυτή εξέλιξη ήταν ότι τελείωσε η θερινή σεζόν και υπήρξαν 359.908 απολύσεις και σημαντικά λιγότερες προσλήψεις (244.052).

Μάλιστα οι «πολέμιοι» των πρόωρων εκλογών, τονίζουν ότι με τόσες απώλειες θέσεων εργασίας μέσα στον Οκτώβριο και συνολικά σχεδόν 1.000.000 ανέργους, με την ακρίβεια και το σκάνδαλο των υποκλοπών να κυριαρχούν, μια προσφυγή στις κάλπες ιδιαίτερα μέσα στο τρέχον έτος θα ήταν αυτοκτονία.

Καλοκαίρι λοιπόν εκλογές προτείνουν αυτοί οι «κάποιοι» στο Μαξίμου για να κρατηθούν μακριά από τις κάλπες όσοι άνεργοι καταφέρουν να βρουν εποχική δουλειά στον τουρισμό. Ή έστω όσοι απ΄ αυτούς ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τη συγκεκριμένη στιγμή να μην έχουν ως βασικό κριτήριο για την κομματική επιλογή τους την ανεργία.

Υπάρχουν βέβαια και οι «κάποιοι» άλλοι που τρέμουν την διόγκωση όλων αυτών των προβλημάτων και προτείνουν στον πρωθυπουργό ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα, γιατί το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα για την κυβερνώσα παράταξη και μια μακρά προεκλογική περίοδο θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.

Μάλιστα, προτείνουν στον πρωθυπουργό να αιφνιδιάσει προκηρύσσοντας εκλογές ακόμη και μέσα στο 2022 και μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, γιατί τα προβλήματα δεν θα αμβλυνθούν αλλά θα οξυνθούν.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/11/2022 - 07:02