Προβληματισμός στην αγορά για το κορεσμένο δίκτυο – Αναγκαία τα μέτρα αποθήκευσης

Προβληματισμός στην αγορά για το κορεσμένο δίκτυο – Αναγκαία τα μέτρα αποθήκευσης
Παρασκευή, 03/11/2023 - 06:37

Στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από έργα από ΑΠΕ και έχουμε μια εγκατεστημένη ισχύ έργων πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση.

Μια εικόνα της κατάστασης που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή με τα εγκατεστημένα έργα ΑΠΕ έδωσε ο κ. Νίκος Ζιώγος, Διευθυντής ΑΠΕ, ΔΑΠΕΕΠ μιλώντας στο 5ο Renewable & Storage Forum.

Ειδικότερα, σημείωσε πως «έχουμε 27,500 συμβάσεις ενεργές και μη τα τελευταία 4 χρόνια έχουν συμβασιοποιηθεί 10.000 περίπου που αντιστοιχούν σε μια εγκατεστημένη ισχύ 9,5GW περίπου. Από αυτές τις 27.500 οι 20.000 είναι ενεργές, δηλαδή μιλάμε για 11,5 GW ενεργά αυτή τη στιγμή στην ελλάδα κάθε χρόνο ενεργοποιείται ένα gw. Δηλαδή, τα τελευταία 5 χρόνια έχουν ενεργοποιηθεί 6GW από τα 11,5GW που είναι ενεργοποιημένα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μη ενεργά πάρκα, αλλά με δήλωση ετοιμότητας, περίπου στο 1,5GW και αν προσθέσουμε αυτά στα προηγούμενα έχουμε εγκατεστημένα έργα 13GW. Άρα καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πιάσει τους στόχους. Μιλάμε για μια εγκατεστημένη ισχύ πολύ μεγάλη και από τη ζήτηση της χώρας. Θέλουμε λιγότερες περικοπές, καθώς τα έργα αυτά λειτουργούν άρα το βάρος πρέπει να πέσει στην αποθήκευση αλλά θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στις διασυνδέσεις. Το 1GW διασύνδεση με την Ιταλία δεν επαρκεί ενώ η διασύνδεση με την κύπρο και το project που ακούγεται με τη Γερμανία ίσως λύσουν το πρόβλημα, το θέμα όμως είναι πότε θα υλοποιηθούν αυτά τα έργα».

Ο κ. Δημήτρης Βαρλάμης, Διευθυντής Πωλήσεων της JinkoSolar στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Αντιπρόεδρος του ΣΕΦ σημείωσε πως τα φωτοβολταϊκά έχουν κυριαρχήσει και σε αυτό έχουν συμβάλει οι κινεζικές επιχειρήσεις που καταφέρνουν να έχουν μικρό κόστος παραγωγής προϊόντων. «Ξέραμε για το θέμα των περικοπών», είπε ο κ. Βαρλαμίτης και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν σε μια χώρα που έχει πεπερασμένο χώρο ηλεκτρικό να μην υπολογίζει το πρόβλημα. Σημείωσε πως αυτοί που κανονίζουν στα χαρτιά να κάνουν 200-300MW θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις. Η εφοδιαστική αλυσίδα εύκολα μπορεί να διαταραχθεί. Δεν υπάρχουν αποθήκες να αποθηκεύσουν το υλικό το να βρεις κόσμο είναι το πιο δύσκολο. Τέλος, ο κ. Λουκάς Λαζαράκης, Head of Energy INTRAKAT ανέφερε πως η απαισιοδοξία της αγοράς δεν είναι τυχαία, καθώς υπάρχει κορεσμός και υπερπληθώρα έργων ΑΠΕ έχει προεξοφληθεί η όποια δυνατότητα επέκτασης του δικτύου. «Θα πρέπει να μας πει η πολιτεία τι θέλει να κάνει».