Η Ευρώπη στρέφει τις επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας - Ο ρόλος του υδρογόνου

Η Ευρώπη στρέφει τις επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας - Ο ρόλος του υδρογόνου
Πέμπτη, 09/03/2023 - 06:23

Εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιήσουν αιολική και ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας 75 εκατομμυρίων λιρών άνοιξε επίσημα στο Ανατολικό Yorkshire. Βρίσκεται στο Pillswood κοντά στο Cottingham, η εγκατάσταση έχει αναπτυχθεί από την Harmony Energy Income Trust Plc χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Tesla Megapack. Έχει την ικανότητα να αποθηκεύει έως και 196 MWh ηλεκτρικής ενέργειας. Αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει περίπου 300.000 σπίτια στο Γιορκσάιρ για δύο ώρες. Η τοποθεσία βρίσκεται δίπλα στον υποσταθμό Creyke Beck του National Grid, όπου θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση χορήγησε 28,4 εκατομμύρια ευρώ σε μια κοινοπραξία για την κατασκευή ενός πιλοτικού έργου αποθήκευσης ενέργειας με υδρογόνο στη Γερμανία και τη μελλοντική μετατροπή υφιστάμενων συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Το έργο θα κατασκευαστεί στη βιομηχανική περιοχή Schwarze Pumpe στο Spremberg, στην ανατολική Γερμανία. Η εγκατάσταση θα χρησιμοποιήσει αιολική και ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος επισκέφθηκε το Spremberg την περασμένη εβδομάδα για να συναντήσει τους εταίρους του έργου, δήλωσε: «Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη μετατροπή μιας περιοχής εξόρυξης λιγνίτη σε μια περιοχή ενεργειακής μετάβασης».