Vattenfall: Σχέδιο για χρήση ξύλινων πυλώνων με σκοπό την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των ανεμογεννητριών

Vattenfall: Σχέδιο για χρήση ξύλινων πυλώνων με σκοπό την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των ανεμογεννητριών
Δευτέρα, 21/09/2020 - 12:55

Η Vattenfall πρόκειται να συνεργαστεί με τη Modvion για τη χρήση ξύλινων πυλώνων σε χερσαίες ανεμογεννήτριες, μια πρωτοβουλία που αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την κατασκευαστική διαδικασία τουλάχιστον κατά 25%.

Πιο συγκεκριμένα, η Vattenfall και η Modvion υπέγραψαν μια επιστολή προθέσεων για ένα επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης για την αξιολόγηση της τεχνολογίας κατασκευής και της εμπορευματοποίησης με σκοπό την παροχή ξύλινων πυλώνων στη Vattenfall.

«Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, οι ανεμογεννήτριες της Vattenfall σημειώνουν πολύ χαμηλά επίπεδα εκπομπών που μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον. Επιθυμούμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο αυτά τα επίπεδα. Βλέπουμε ότι οι ξύλινοι πυλώνες μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης μας για τη μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που μπορεί αν ενισχύσει τη δουλειά που ήδη κάνουμε με τον χάλυβα απαλλαγμένο από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο επικεφαλής ανάπτυξης χερσαίας αιολικής ενέργειας της Vattenfall στη Σουηδία, Daniel Gustafsson.

Όπως σημειώνει το evwind.es, το ένα τέταρτο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από την κατασκευή των ανεμογεννητριών προέρχεται από τους πυλώνες οι οποίοι είναι συνήθως κατασκευασμένοι από χάλυβα και ορισμένες φορές από σκυρόδεμα. Στο μέλλον, ο χάλυβας θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη των ανεμογεννητριών, αλλά οι ξύλινοι πυλώνες θα αποτελούσαν μια σημαντική προσθήκη. Με την κατασκευή ξύλινων πυλώνων, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται κατά την φάση της κατασκευής μπορούν να μειωθούν ριζικά, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται από τα δέντρα καθώς μεγαλώνουν, αποθηκεύεται επίσης στους ξύλινους πυλώνες. Επιπλέον, χρησιμοποιείται πιστοποιημένη πρώτη ύλη από βιώσιμο ξύλο, πράγμα που σημαίνει ότι φυτεύονται νέα δέντρα.

Με πληροφορίες από: evwind.es