Vattenfall: Πώληση μεριδίου 49,5% του υπεράκτιου Hollandse Kust Zuid στην BASF

Vattenfall: Πώληση μεριδίου 49,5% του υπεράκτιου Hollandse Kust Zuid στην BASF
Παρασκευή, 25/06/2021 - 16:10

Η Vattenfall ήρθε σε συμφωνία για την πώληση μεριδίου του υπεράκτιου αιολικού έργου Hollandse Kust Zuid (HKZ), ισχύος 1,5 GW στη γερμανική εταιρεία χημικών BASF.

Πιο συγκεκριμένα, η Vattenfall θα πουλήσει στη BASF μερίδιο 49,5% του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στις Κάτω Χώρες. Η τιμή αγοράς ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ και λαμβάνει υπόψη την κατάσταση του έργου, ενώ η συνολική δέσμευση της BASF ανέρχεται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της στη χρηματοδότηση της κατασκευής αιολικών πάρκων.

Το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, με την επιφύλαξη της έγκρισης των αρμόδιων αρχών.

Σχετικά με την κατασκευή του αιολικού πάρκου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 και το έργο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2023. Θα αποτελείται από 140 ανεμογεννήτριες και θα είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Θα είναι επίσης το πρώτο πλήρως εμπορικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο που δεν λαμβάνει επιδοτήσεις τιμών για την παραγόμενη ενέργεια.

Σημειώνεται ότι ένα να σημαντικό μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της HKZ προορίζεται για τους ολλανδούς πελάτες της Vattenfall.

Επίσης, ο ιστότοπος της BASF Antwerp Verbund θα επωφεληθεί από την ανανεώσιμη ισχύ σε «σημαντικό βαθμό». Ο ιστότοπος της Αμβέρσας είναι ο μεγαλύτερος ιστότοπος χημικής παραγωγής στο Βέλγιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος ιστότοπος του Ομίλου BASF παγκοσμίως. Το σύστημα προμήθειας σε άλλες τοποθεσίες της BASF στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω ανάπτυξη του αντίστοιχου κανονισμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, το αιολικό πάρκο θα υποστηρίξει επίσης τις Κάτω Χώρες στην επίτευξη του στόχου της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και των στόχων μείωσης των αερίων θερμοκηπίου.

Ο πρόεδρος της BASF, Martin Brudermuller, δήλωσε:

«Αυτό το αιολικό πάρκο θα είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για την προμήθεια ανανεώσιμης ενέργειας στον ιστότοπο της Αμβέρσας Verbund και σε άλλους ευρωπαϊκούς χώρους. Είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση της BASF σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας. Με αυτήν την επένδυση εξασφαλίζουμε σημαντικούς όγκους ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για το BASF, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο τη μετάβασή μας προς την κλιματική ουδετερότητα».