BP: Είσοδος στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με συμφωνία ύψους 1 δις δολαρίων με την Equinor

BP: Είσοδος στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με συμφωνία ύψους 1 δις δολαρίων με την Equinor
Παρασκευή, 11/09/2020 - 13:25

Η BP εισήλθε την Πέμπτη στην αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με μία συμφωνία 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την οποία αγοράζει το 50% των μετοχών δύο έργων της Equinor στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα της πετρελαϊκής εταιρείας για την επίτευξη των στόχων της για την ενεργειακή μετάβαση, δεδομένου ότι στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας κατά 20 φορές, στα 50 GW, μέσα στην επόμενη δεκαετία,.

Επιπλέον, η BP και η Equinor συμφώνησαν στη δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ τους για την ανάπτυξη και άλλων υπεράκτιων αιολικών έργων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της BP για το αέριο και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, Dev Sanyal, στο Reuters.

Οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες δέχονται ήδη πιέσεις από ακτιβιστές, τράπεζες, επενδυτές και ορισμένες κυβερνήσεις έτσι ώστε να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι πιθανώς ο ο πιο άμεσος τρόπος για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ της BP και της Equinor περιλαμβάνει το υπεράκτιο αιολικό έργο Empire Wind στα ανοιχτά της Νέας Υόρκης και το Beacon Wind στα ανοικτά της Μασαχουσέτης, τα οποία θα μπορούσαν να παράγουν αθροιστικά έως και 4,4 GW ισχύος, η οποία θεωρείται ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες δύο εκατομμυρίων νοικοκυριών ή και περισσότερων.

Ο επικεφαλής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Equinor, Paal Eitrheim, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση και των δύο έργων, ενώ το προσωπικό της BP θα συμμετάσχει στις φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής των αιολικών πάρκων ως μέρος της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο εταιρειών για την ανάπτυξη υπεράκτιων και πλωτών εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας.

Επιπλέον, η Equinor αναμένει να ότι με τη συγκεκριμένη συναλλαγή θα έχει κέρδη κεφαλαίου ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Paal Eitrheim ανέφερε:

«Επιβεβαιώνεται ότι η στρατηγική μας για έγκαιρη πρόσβαση στις ακτές των ΗΠΑ ήταν σωστή και δημιούργησε αξία».

Η συμφωνία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία δεν περιλαμβάνει δαπάνες ανάπτυξης, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η BP κατέχει ήδη μια μεγάλη επιχείρηση χερσαίας αιολικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχύος περίπου 1,7 GW, ενώ στο παρελθόν απέφυγε να εισέλθει στην υπεράκτια αιολική αγορά.

Η συμφωνία θέτει υπό αμφισβήτηση οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας δεν μπορούν να προσφέρουν αποδόσεις ανάλογες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην υπεράκτια αιολική δραστηριότητα της Equinor, δήλωσε ο αναλυτής της Sparebank 1 Markets, Teodor Sveen-Nilsen.

Αναφορικά με το έργο Empire Wind , η πρώτη φάση του αφορά την εγκατάσταση 60 με 80 ανεμογεννητριών, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Πηγή: Reuters