Η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει τις επενδύσεις στο ενεργειακό δίκτυο για να διατηρήσει το net-zero στο προσκήνιο

Η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει τις επενδύσεις στο ενεργειακό δίκτυο για να διατηρήσει το net-zero στο προσκήνιο
Πέμπτη, 23/05/2024 - 08:04

Η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει τις ετήσιες επενδύσεις της στα δίκτυα για να διατηρήσει το καθαρό μηδέν στον ορίζοντα, επιτρέποντας τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, της θέρμανσης και της βιομηχανίας και ενσωματώνοντας τις αυξανόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρει η Eurelectric, η ομοσπονδία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, σε έκθεσή της την Τετάρτη.

Οι επενδύσεις της Ευρώπης στα δίκτυα διανομής θα πρέπει να εκτοξευθούν σε έως και 67 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2050, από 33 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα η μέση ετήσια επένδυση, έδειξε η μελέτη Grids for Speed της Eurelectric.

«Η αύξηση της ταχύτητας του δικτύου θα δημιουργήσει περισσότερες από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα επιφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και θα προσφέρει πιο αξιόπιστη παροχή ενέργειας, ενώ θα επιταχύνει την απεξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις εκπομπές άνθρακα», δήλωσε ο ευρωπαϊκός όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας.

Η άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων έχει οδηγήσει στην αύξηση των αιτήσεων σύνδεσης με το δίκτυο ταχύτερα από την ταχύτητα εκσυγχρονισμού του δικτύου, αναφέρει η Eurelectric, εκτιμώντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα αποτελεί το 60% της τελικής χρήσης ενέργειας στην Ευρώπη έως το 2050, έναντι 23% σήμερα. Η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα έχει εξαπλασιαστεί από το 2020, με το 70% της παραγωγής και της αποθήκευσης από ανανεώσιμες πηγές να συνδέεται σε επίπεδο διανομής, σημειώνει η ομοσπονδία.

«Για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση η ΕΕ χρειάζεται τεράστιες ποσότητες πρόσθετης χωρητικότητας δικτύου. Ο όγκος των επενδύσεων για τους διαχειριστές συστημάτων διανομής πρέπει να διπλασιαστεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Eurelectric και διευθύνων σύμβουλος της E.ON, Λέονταρντ Μπερνμπάουμ.

«Ενώ αυτό θα απαιτήσει σημαντική αύξηση, το κόστος της μη επένδυσης είναι ακόμη υψηλότερο. Για να πετύχουμε χρειαζόμαστε ελκυστικές αποδόσεις για τους επενδυτές ώστε να μπορέσουμε να το χρηματοδοτήσουμε, τεχνολογία και γρήγορη ηλεκτροδότηση για να διαχειριστούμε τα τέλη διανομής».

Οι επενδύσεις στο δίκτυο υστερούν σε σχέση με τις προσθήκες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η έλλειψη μεταφορικής ικανότητας θα μπορούσε να καθυστερήσει την ενεργειακή μετάβαση, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης για την ενέργεια Ember σε έκθεσή της νωρίτερα φέτος.

«Η διασφάλιση ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια μπορούν να συνδεθούν πραγματικά στο σύστημα είναι εξίσου κρίσιμη με τα ίδια τα πάνελ και τις τουρμπίνες», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Κρεμόνα, Energy & Climate Data Analyst στην Ember προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει μετάβαση χωρίς μετάδοση».