Πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΝ: Πώς επιχειρείται η αύξηση του ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο

Πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΝ: Πώς επιχειρείται η αύξηση του ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο
Παρασκευή, 19/04/2024 - 07:49

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή εισάγονται ρυθμίσεις για την αύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο και την κατανομή του διαθέσιμου περιθωρίου απορρόφησης ισχύος.

Συγκεκριμένα, ορίζεται η διάθεση 10MW επιπλέον ανά Υποσταθμό με δυνατότητα επέκτασης αυτού ανά Μετασχηματιστή όπου είναι τεχνικά εφικτό κατόπιν εξέτασης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, και ορίζεται ο τρόπος κατανομής σε νοικοκυριά, πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, τις Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και τις Ενεργειακές κοινότητες Πολιτών.

Επιπλέον, διευρύνεται και για σταθμούς ΑΠΕ άνω του 1ΜW που συνδέονται στο Δίκτυο η δυνατότητα αίτησης για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των σταθμών κατά 10% χωρίς αύξηση της μέγιστης ισχύος αυτών, ενώ καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την εξέταση της αίτησης από τον Διαχειριστή και ο τρόπος επιβολής περιορισμών έγχυσης.

Επιπρόσθετα, επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων στον Διαχειριστή για Πιλοτικούς Θαλάσσιους Πλωτούς Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς, ενώ τίθεται και καταληκτική προθεσμία περί δημοσίευσης διαθέσιμων περιθωρίων στον Διαχειριστή.

Ακόμα, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του δικτύου και για την ασφάλεια των υφιστάμενων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, προτείνεται η τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού σε Υφιστάμενους εν λειτουργία Χρήστες του δικτύου Μέσης Τάσης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Δ.Δ.Η.Ε.).

Τέλος, επανακαθορίζεται η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για ενεργειακό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό.