Να ενσωματωθεί η βιοενέργεια σε ένα αποτελεσματικό σχέδιο ΑΠΕ

Να ενσωματωθεί η βιοενέργεια σε ένα αποτελεσματικό σχέδιο ΑΠΕ
Τρίτη, 02/04/2024 - 07:51

Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης αναφέρει σε ειδική έκδοσή της η Bioenergy Europe με αφορμή τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Το 2021, η ΕΕ εισήγαγε περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειάς της, η οποία ήταν σχεδόν στο σύνολό της από ορυκτά καύσιμα. Αντίθετα, η βιομάζα της Ευρώπης σύμφωνα με την Bioenergy Europe εξαρτάται κατά 95,7% από την εγχώρια παραγωγή, ενώ οι εισαγωγές προέρχονται από έμπιστους συμμάχους και η βιοενέργεια είναι ήδη η μεγαλύτερη εγχώρια πηγή ενέργειας της Ευρώπης. Η βιοενέργεια είναι μια αποτελεσματική και ευέλικτη ανανεώσιμη λύση και είναι υπεύθυνη για το 85% του συνόλου της ανανεώσιμης θερμότητας. Ωστόσο, ο τομέας της θέρμανσης, ο οποίος αποτελεί το ήμισυ (49%) της ευρωπαϊκής κατανάλωσης ενέργειας, εξακολουθεί να κυριαρχείται από ορυκτά καύσιμα.

Η βιώσιμη βιοενέργεια θα πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα αποτελεσματικό σχέδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο θα αξιοποιεί την ικανότητά της να εξισορροπεί και να σταθεροποιεί το ενεργειακό σύστημα.

Αυτό θα γίνει όπως αναφέρει στο σχετικό φυλλάδιο η Bionergy Europe με τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που λειτουργούν συμπληρωματικά και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με υβριδικό τρόπο για τη δημιουργία ενός ισχυρού και ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος.

Παράλληλα η ΕΕ θα πρέπει να παράσχει χρηματοδότηση για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των συσκευών θέρμανσης. Τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης με βιομάζα αυξάνουν την αποδοτικότητα, ενώ παράλληλα μειώνουν τόσο τις εκπομπές όσο και τους λογαριασμούς για τους καταναλωτές.

Τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το κλίμα θα πρέπει να περιλαμβάνουν σχέδια για την αντιμετώπιση των αιχμών ζήτησης και των περιόδων χαμηλής παραγωγής. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονική αξιολόγηση των διαφόρων επιλογών, με πολλαπλά κριτήρια ώστε να ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες.

Η ΕΕ θα πρέπει να προτείνει ένα σχέδιο για στρατηγικούς κόμβους βιομάζας. Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου κόμβων βιομάζας θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της χρήσης βιομάζας.

Το περασμένο Σαββατο ο κ. Μανώλης Καραμπίνης, Business Development & Membership Director, Bioenergy Europe / European Pellet Council Manager, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ, μιλώντας κατά το Workshop Βιοθερμότητας που διοργάνωσε η ΕΛΕΑΒΙΟΜ, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Verde.Tec 2024 τόνισε ότι οι ιδιαίτερα φιλόδοξοι Ευρωπαϊκοί στόχοι για το 2040 / 2050 είναι αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς την κινητοποίηση όλων των λύσεων, ιδιαίτερα μάλιστα την στιγμή που ο κλάδος θέρμανσης αφορά σχεδόν στο μισό (ποσοστό 48,5%) της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Ταυτόχρονα, η βιοθερμότητα προσφέρει μία ώριμη τεχνολογική λύση, συμπληρωματική του εξηλεκτρισμού στα κτίρια και άμεσα διαθέσιμη για τη βιομηχανία, ενώ παράλληλα συνδέεται με την κυκλική βιοοικονομία και διαχείριση οικοσυστημάτων (πλήρως συμβατή με τη δασική μεταρρύθμιση και προστασία από πυρκαγιές, αλλά και την αποφυγή καύσης κλαδεμάτων και αγροτικών υπολειμμάτων).