Ξεκάθαρους κανόνες στις περικοπές ζητά η αγορά

Ξεκάθαρους κανόνες στις περικοπές ζητά η αγορά
Κυριακή, 10/03/2024 - 07:42

Το επόμενο διάστημα θα κριθεί η «τύχη» των περικοπών στην έγχυση στο δίκτυο καθώς μέχρι το καλοκαίρι επιτροπή που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει να έχει συντάξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι να δοθούν κίνητρα σε έργα ΑΠΕ που τοποθετήσουν μπαταρίες στους μετρητές τους, με σκοπό την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές στην έγχυση στο δίκτυο για αυτά τα έργα μπορούν να φτάνουν και το 45%. Ενδεχομένως, τα έργα αυτά μπαίνουν σε διαγωνισμό για να κατοχυρώνουν συγκεκριμένη ταρίφα.

«Δεν έχουμε πρόβλημα συμφόρησης στα δίκτυα υψηλής τάσης, ούτε πρόβλημα κορεσμού, αλλά αυτό που συζητάμε είναι το μέλλον για τις προσφορές σύνδεσης. Δυστυχώς δεν καταφέραμε στην Ελλάδα να θεσπίσουμε κανόνες για τις ΑΠΕ, δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο περικοπών» τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, σε εκδήλωση του energypress, στο πλαίσιο της έκθεσης Renewable Energy Tech.

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε πέρσι μια επιτροπή του ΥΠΕΝ, η οποία θα συντάξει μελέτες με σκοπό να οδηγήσουν σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, διευκρίνισε ο κ. Μάργαρης και πρόσθεσε πως οι περικοπές πάνε μαζί με τη διείσδυση των ΑΠΕ και όσο περισσότερα συστήματα εισάγονται τόσο περισσότερα πρέπει να κάνεις από τη στιγμή που δεν έχεις αποθήκευση. Παράλληλα, αναφερόμενος στην αποθήκευση τόνισε πως χρειάζονται περισσότερα έργα αποθήκευση. «Πρέπει να αναπτυχθούν τα δίκτυα διαρκώς, πρέπει να αποφύγουμε ενέργειες που θα κανιβαλίζουν την αγορά ΑΠΕ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, σημείωσε πως το έργο της επιτροπής του υπουργείου ενέργειας είναι να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες χωρίς να υπάρχουν διακρίσεις. Για το λόγο αυτό κρίνει απαραίτητο βήμα τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ενός μηχανισμού επίλυσης διαφορών. Έτσι θα προστατευτεί η αγορά. Επεσήμανε πως θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για περιορισμό των περικοπών. Σημείωσε ακόμα πως θα πρέπει να μελετηθεί η αναλογία φωτοβολταϊκών αιολικών, καθώς όσο υπάρχει μονοκαλλιέργεια φωτοβολταϊκών, η ανάγκη περικοπών θα μεγαλώνει διαρκώς.

Τέλος ο κ. Στέλιος Λουμάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά είπε πως ακόμα και με έργα αποθήκευσης θα υπάρχουν περικοπές. Ο λόγος είναι πως η παραγωγή είναι πολύ μεγαλύτερη από την ζήτηση. Τόνισε πως όσο υπάρχει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ οι περικοπές θα συνεχίζονται και θα αυξάνονται.