Στα σκαριά αλλαγές στην αυτοκατανάλωση

Στα σκαριά αλλαγές στην αυτοκατανάλωση
Δευτέρα, 11/03/2024 - 06:34

Το Μάρτιο του 2023 είχε ψηφιστεί ένας νόμος που ενσωμάτωνε δύο Κοινοτικές Οδηγίες για τις ΑΠΕ και τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που αλλάζει το τοπίο στην αυτοκατανάλωση ενέργειας.

Αλλαγές στο περιβάλλον της αυτοκατανάλωσης αναμένονται το επόμενο διάστημα. Μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν στη χώρα μας το μοντέλο του ενεργειακού συμψηφισμού. Λειτούργησε πριν από μια δεκαετία και παραπάνω. Κατέγραψε μείωση και επανήλθε τα τελευταία χρόνια, λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Πριν από ένα χρόνο περίπου εφαρμόστηκε και το πρόγραμμα που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών. Το πρόγραμμα όπως έχουμε επισημάνει αν και συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον συναντάει προβλήματα. Με σημαντικότερο το κόστος του δανεισμού για την εγκατάσταση. Όμως πλέον τα πράγματα φαίνονται να αλλάζουν κάτι που δεν έκρυψε βέβαια και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης, την προηγούμενη βδομάδα μιλώντας στη βουλή. Η προώθηση του net Billing σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται πως θα το μεταφέρει πιο γρήγορα στη χώρα μας και προς αντικατάσταση του net metering. Από το νέο μοντέλο ευνοούνται όσοι πετυχαίνουν ταυτοχρονισμό παραγομενης και καταναλισκόμενης ενέργειας. Οι αλλαγές δεν έχουν οριστικοποιηθεί όμως τις αλλαγές δεν θα τις αποφύγουμε με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την αγορά.

Υπενθυμίζεται πως το Μάρτιο του 2023 είχε ψηφιστεί ένας νόμος που ενσωμάτωνε δύο Κοινοτικές Οδηγίες για τις ΑΠΕ και τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που αλλάζει το τοπίο στην αυτοκατανάλωση ενέργειας.

Όπως ανέφερε εκείνη την περίοδο ο κ. Στέλιος Ψωμάς Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών οι βασικές κατευθύνσεις του νέου νόμου είναι οι εξής: - Θέτει όρια στον ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) όπως τον ξέραμε έως τώρα. - Προωθεί, σε αντάλλαγμα, την αυτοπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο με πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας (net-billing), διευρύνοντας τα όρια ισχύος και τη δυνατότητα εικονικού ετεροχρονισμένου συμψηφισμού. - Θεσπίζει, για πρώτη φορά, την αυτοκατανάλωση από κοινού, διευκολύνοντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολυκατοικίες.

Σύμφωνα με τον κ. Ψωμά οι διαφορές net-metering & net-billing είναι οι εξής:

  • Στο net-metering συμψηφίζονται κιλοβατώρες, ενώ στο net-billing συμψηφίζονται ουσιαστικά λογαριασμοί ρεύματος.
  • Ο ενεργειακός συμψηφισμός στο net-metering αφορά το σύνολο της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργειας, ενώ στο net-billing μόνο το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας που ιδιοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο.
  • Στο net-metering, η παραγόμενη ενέργεια που δεν ιδιοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο εγχέεται στο δίκτυο όπου “αποθηκεύεται” για διάστημα έως και τριών ετών. Μετά την τριετία γίνεται εκκαθάριση και τυχόν πλεόνασμα ενέργειας για τον καταναλωτή δεν αποζημιώνεται. Αντιθέτως, στο net-billing όλη η πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται με έναν από τους τρόπους που προβλέπει η νομοθεσία. Διαφορές net-metering & net-billing
  • Στο net-metering θα υπάρχει πλέον ανώτατο όριο ισχύος 10 kWp ανά παροχή για τον οικιακό τομέα και 100 kWp ανά παροχή για επιχειρήσεις, ενώ στο net-billing δεν υπάρχει όριο.
  • Για επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται το εικονικό net-metering. Αντιθέτως, το εικονικό net-billing (εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός κατά τη νομοθεσία) θα μπορεί να γίνεται και από μία μόνο επιχείρηση ή και μέσω κάποιας Ενεργειακής Κοινότητας.