Το σχέδιο για 100% καθαρή ενέργεια με γεωθερμία στις ΗΠΑ

Το σχέδιο για 100% καθαρή ενέργεια με γεωθερμία στις ΗΠΑ
Κυριακή, 25/02/2024 - 08:18

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα ανάλυση που ποσοτικοποιεί το δυναμικό των ενισχυμένων γεωθερμικών συστημάτων.

Προετοιμάστηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο στόχος της σημαντικής επέκτασης της ανάπτυξης των ενισχυμένων γεωθερμικών συστημάτων σε συνδυασμό με μείωση του κόστους κατά 90% έως το 2035 είναι φιλόδοξος. Τα ευρήματα δείχνουν ότι, μέχρι το 2050, η συνολική ποσότητα εγκατεστημένης οικιακής γεωθερμικής ισχύος θα μπορούσε να φτάσει τα 90 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανάλυση υποδεικνύει επίσης τη δυνατότητα ανάπτυξης γεωθερμικών συστημάτων σε πολλές πολιτείες ανατολικά του ποταμού Μισισιπή,έως το 2050.

Η γεωθερμική ενέργεια παράγει σήμερα περίπου 3,7 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χρήση των ενισχυμένων γεωθερμικών συστημάτων θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά αυτό το ποσό, αξιοποιώντας ενέργεια που δεν είναι προσβάσιμη με την τρέχουσα τεχνολογία.

Εκτιμάται πως η μαζική ανάπτυξη ενισχυμένων γεωθερμικών συστημάτων, τόσο σε εμπορικά όσο και σε κτίρια, σε συνδυασμό με βελτιώσεις των κτιρίων σε μονοκατοικίες, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050, σε μεγάλο βαθμό.

Προς υποστήριξη της ατζέντας του Προέδρου Μπάιντεν το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιλογή τριών έργων που θα λάβουν έως και 60 εκατομμύρια δολάρια για να καταδείξουν την αποτελεσματικότητα και την επεκτασιμότητα των ενισχυμένων γεωθερμικών συστημάτων. Τα πιλοτικά έργα θα χρησιμοποιούν μια ποικιλία τεχνικών ανάπτυξης για να συλλάβουν την άφθονη θερμότητα της γης. Αυτά τα έργα θα δείξουν τη δυνατότητα της γεωθερμικής ενέργειας να παρέχει αξιόπιστη, οικονομικά αποδοτική ηλεκτρική ενέργεια σε δεκάδες εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις των ΗΠΑ και θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου του σχεδίου Μπάιντεν για 100% καθαρή ηλεκτρική ενέργεια έως το 2035. «Αυτά τα έργα θα μας βοηθήσουν να προωθήσουμε τη γεωθερμική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της χώρας όπου αυτός ο ανανεώσιμος πόρος δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer M. Granholm.