Με ποιο τρόπο ξεμπλοκάρουν έργα ΑΠΕ στην Πελοπόννησο

Με ποιο τρόπο ξεμπλοκάρουν έργα ΑΠΕ στην Πελοπόννησο
Τετάρτη, 07/02/2024 - 06:39

Χθες υπεγράφη η σύμβαση του έργου της κατασκευής της νέας Εναέριας Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που θα συνδέσει το νέο ΚΥΤ Κορίνθου με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου στην Αττική.

Η αναβάθμιση των υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ σε συνδυασμό με τα έργα υπερυψηλής τάσης μπορούν να ξεμπλοκάρουν έργα. Όπως έχουμε αναφέρει υπάρχει εκτίμηση πως και αυτή τη χρονιά θα υπάρχει μια σημαντική ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό επομένως με τις κατάλληλες κινήσεις εκτιμάται πως θα απελευθερωθούν 250 MW, σε Πελοπόννησο, αλλά και Κρήτη

Χθες υπεγράφη η σύμβαση του έργου της κατασκευής της νέας Εναέριας Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που θα συνδέσει το νέο ΚΥΤ Κορίνθου με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου στην Αττική. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 77,02 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών MYTILINEOS- ATEΡΜΩΝ. Με τη λειτουργία του, το αναβαθμισμένο και πλήρως ψηφιοποιημένο ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα ενισχύσει την αξιόπιστη ηλεκτροδότηση της Αττικής. Θα αποτελέσει επίσης το τερματικό της νέας Γραμμής Υπερυψηλής Τάσης 400 kV Μεγαλόπολης – Κορίνθου – Κουμουνδούρου (Ανατολικός Διάδρομος), προσφέροντας μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και στην Πελοπόννησο. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Αυτό το έργο όπως και τα υπόλοιπα θα συμβάλλουν στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στην Πελοπόννησο. Αξίζει να σημειωθεί πως η περσινή χρονιά ήταν ιδιαιτέρως αποδοτική για τα μικρά έργα και όπως αναφέρουν αναλυτές δόθηκαν αρκετά GW σε έργα πώλησης ενέργειας. Επίσης, τρέχουν ενεργειακές κοινότητες, που έχουν ιδρυθεί με το παλιό καθεστώς. Στο θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων έχουν επέλθει αλλαγές με το νόμο του υπουργείου Ενέργειας του Μαρτίου του 2023 που έθετε διαχωρισμούς ανάμεσα σε νέες και παλιές ενεργειακές κοινότητες. Ο νόμος όριζε πως νέες αιτήσεις για τις ενεργειακές κοινότητες με το νόμο του 4513 του 2018 μπορούσαν να γίνουν μέχρι τον Νοέμβριο του 2023. Από κει και πέρα αναμένεται μεγάλο ενδιαφέρον για τα έργα αυτοπαραγωγής και φυσικά για τις ενεργειακές κοινότητες που θα καλύψουν τις ανάγκες των μελών τους. Ήδη υπάρχει σχέδιο να παραχωρηθούν 2GW.

Νέα επίσης δεδομένα δημιουργεί για την αυτοπαραγωγή η πρόβλεψη πως οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε (5) ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ.