ΕΕ: Ένα βήμα πιο κοντά στην άρση των εμποδίων για τη σύναψη PPAs

ΕΕ: Ένα βήμα πιο κοντά στην άρση των εμποδίων για τη σύναψη PPAs
Τετάρτη, 17/01/2024 - 06:36

Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να καταστήσουν τα PPAs πιο προσιτά σε μικρότερες, φερέγγυες εταιρίες μειώνοντας τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών, δεδομένου ότι πρόκειται για μακροχρόνιες συμβάσεις που διαρκούν 10-15 χρόνια.

Ένα βήμα πιο κοντά στην άρση των εμποδίων που βάζουν τροχοπέδη στη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) βρίσκονται τα κράτη μέλη της ΕΕ μετά την έγκριση του σχεδίου μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας από την Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δεύτερα. Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι εθνικές κυβερνήσεις υποχρεώνονται να προωθούν τα PPAs με την άρση τυχόν αδικαιολόγητων φραγμών ή δυσανάλογων επιβαρύνσεων. Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να καταστήσουν τα PPAs πιο προσιτά σε μικρότερες, φερέγγυες εταιρίες μειώνοντας τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών, δεδομένου ότι πρόκειται για μακροχρόνιες συμβάσεις που διαρκούν 10-15 χρόνια.

Μέσω της στήριξης των PPAs, στρατηγικός πυλώνας του νέου θεσμικού πλαισίου που προωθείται από την ΕΕ και βρίσκεται στη φάση της τελικής αξιολόγησης, επιτυγχάνεται η περαιτέρω απεξάρτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα και ειδικότερα το φυσικό αέριο με τελική στόχευση προστασία στους καταναλωτές από υπέρογκες αυξήσεις τιμών όπως έγινε με την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα στόχος των νέων μέτρων είναι η βελτίωση της προβλεψιμότητας των τιμών χωρίς να μειωθεί η ρευστότητα της αγοράς ενέργειας ή το διασυνοριακό εμπόριο. Τα συστήματα εγγυήσεων θα μπορούσαν να έχουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των PPAs. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση θα μπορούσαν να υιοθετήσουν συστήματα εγγυήσεων που υποστηρίζονται από το κράτος σε τιμές αγοράς, ιδιωτικές εγγυήσεις ή μηχανισμούς συγκέντρωσης της ζήτησης για PPAs.
Βασική προϋπόθεση για οποιοδήποτε σύστημα εγγυήσεων, που υποστηρίζεται από κράτος είναι να μη μειώνει τη ρευστότητα των συναλλαγών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να μην προωθεί την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών μπορούν να εφαρμόσουν συστήματα εγγυήσεων που να υποστηρίζουν μόνο τη νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ιδιαίτερα εάν η αγορά των ΑΠΕ δεν είναι πολύ ανεπτυγμένη.

Οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με καθεστώς κρατικής στήριξης θα μπορούσαν επίσης να πουλήσουν μέρος της παραγωγής τους μέσω PPAs ή άλλης συμφωνίας αγοράς, εφόσον αυτό δεν παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που ενέκρινε η Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα κράτη μέλη όταν σχεδιάζουν μέτρα που επηρεάζουν άμεσα PPAs θα πρέπει να σέβονται τις πιθανές θεμιτές προσδοκίες και να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις υφιστάμενες και μελλοντικές συμβάσεις.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει έως τις 31 Ιανουαρίου του 2026 να αξιολογεί και στη συνέχεια κάθε δύο χρόνια πόσο διαφανείς και απαλλαγμένες από εμπόδια ήταν οι αγορές των PPAs. Επίσης έχει τη δυνατότητα να συντάξει συγκεκριμένες οδηγίες για την άρση των εμποδίων.

Παράλληλα ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής ACER θα παρακολουθεί τις αγορές PPAs και θα υποβάλλει έκθεση σχετικά με αυτές κάθε χρόνο. Θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει αργότερα αυτό το έτος εάν χρειάζονται εθελοντικές τυποποιημένες συμβάσεις PPAs και εφόσον κρίνει ότι χρειάζονται πρέπει να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξή τους. Τέτοιες τυποποιημένες συμβάσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε ποικιλία όσον αφορά τη διάρκεια, τον τύπο, τις τιμές και τους όγκους.