Με τη σφραγίδα της Vestas το μεγαλύτερο ενιαίο χερσαίο αιολικό πάρκο SunZia Wind στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ

Με τη σφραγίδα της Vestas το μεγαλύτερο ενιαίο χερσαίο αιολικό πάρκο SunZia Wind στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ
Πέμπτη, 28/12/2023 - 11:58

Η Vestas έχει εξασφαλίσει μια σταθερή παραγγελία από την Pattern Energy για την τροφοδοσία μεγάλου τμήματος του έργου SunZia Wind στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτεται σε σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας.

Είναι η μεγαλύτερη παραγγελία της Vestas μέχρι σήμερα στην αγορά των ΗΠΑ και το μεγαλύτερο ενιαίο χερσαίο έργο παγκοσμίως, αφού θα αποτελείται από 242 ανεμογεννήτριες.

Η παραγγελία 1,1 GW είναι επίσης η μεγαλύτερη παραγγελία παγκοσμίως και περιλαμβάνει προμήθεια, παράδοση και θέση σε λειτουργία των ανεμογεννητριών, καθώς και μια πολυετή συμφωνία παροχής υπηρεσιών Active Output Management 5000 (AOM 5000), που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει τη βέλτιστη απόδοση.

«Η επίτευξη αυτού του μνημειώδους ορόσημου της τάξης αποτελεί απόδειξη της ακλόνητης αφοσίωσης της Vestas στην προώθηση λύσεων καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ. Συνεχίζουμε να βλέπουμε μια αύξηση της ζήτησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του μετασχηματισμού», είπε. Laura Beane, Πρόεδρος της Vestas Βόρεια Αμερική. «Η Vestas έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον στις ΗΠΑ και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το τοπίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα επόμενα χρόνια».

«Με την παραγγελία μας στην Vestas έγινε ένα τεράστιο βήμα προς την κατασκευή της μεγαλύτερης εγκατάστασης αιολικής ενέργειας στη χώρα, της SunZia Wind, που θα παράγει καθαρή ενέργεια για 3 εκατομμύρια Αμερικανούς στις δυτικές αγορές», δήλωσε ο Hunter Armistead, Διευθύνων Σύμβουλος της Pattern Energy. «Η πλειονότητα των ανεμογεννητριών Vestas θα κατασκευαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, βοηθώντας τη SunZia να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην κατασκευή και την κατασκευή. Είμαστε περήφανοι που χτίζουμε αυτό το έργο ορόσημο μαζί με την Vestas που θα βοηθήσει την Αμερική να μεταβεί στην ανανεώσιμη ενέργεια».

Η πρώτη χερσαία παραγγελία της Vestas άνω του 1 GW στην αγορά των ΗΠΑ ακολουθεί την πρόσφατη δέσμευσή της να επενδύσει 40 εκατομμύρια δολάρια στο εγχώριο αποτύπωμά της για την κατασκευή της ανεμογεννήτριας V163-4,5 MW. Οι εργασίες πλησιάζουν στην ολοκλήρωση για την επέκταση των δύο εργοστασίων του στο Κολοράντο που περιλαμβάνει επεκτάσεις κτιρίων και εξοπλισμό παραγωγής καθώς και πρόσληψη έως και 1.000 ντόπιων υπαλλήλων.

«Με την πλειονότητα της συμφωνίας 1,1 GW να προέρχεται από εγχώρια πηγή, υπογραμμίζουμε τη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε αμερικανικής κατασκευής ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλες τις ΗΠΑ», δήλωσε ο David Ivan, Senior Vice President, COO, Vestas North America. «Ανυπομονούμε να επεκτείνουμε την εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού μας και να μεγιστοποιήσουμε το κατασκευαστικό μας αποτύπωμα για να φέρουμε στην αγορά καινοτόμο, αξιόπιστη τεχνολογία ανεμογεννητριών».

Η ανεμογεννήτρια V163-4,5 MW βασίζεται στην αποδεδειγμένη πλατφόρμα 4 MW και αξιοποιεί μια καθιερωμένη αλυσίδα εφοδιασμού. Ο σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες των ΗΠΑ, αντιμετωπίζοντας τις πτυχές μεταφοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας για να υποστηρίξει την ταχεία ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση. Μόνο φέτος στις ΗΠΑ, η Vestas έχει λάβει σχεδόν 4,5 GW παραγγελιών της τελευταίας τεχνολογίας της, με την πλειονότητα αυτών να έχει λάβει το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

«Η παροχή της πιο πρόσφατης τουρμπίνας συντελεστή υψηλής χωρητικότητας για τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία υποδομής καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ είναι μια στιγμή τεράστιας υπερηφάνειας για την Vestas Americas. Αξιοποιώντας την αποδεδειγμένη τεχνολογία και χρησιμοποιώντας μια καλά εδραιωμένη αλυσίδα εφοδιασμού, το V163-4,5 MW βρίσκεται σε ιδανική θέση για αγορές που αντιμετωπίζουν περιορισμούς στο δίκτυο, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η σειρά ρεκόρ καταδεικνύει ξεκάθαρα τι είναι δυνατό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις ΗΠΑ», δήλωσε ο John Eggers, Chief Technical Officer, Vestas North America.
Η παράδοση των ανεμογεννητριών προγραμματίζεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025 με την τελική θέση σε λειτουργία να έχει προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2026.