Γεωθερμία: Σε ποιες περιοχές θα συμβάλει στην σταθεροποίηση του ενεργειακού συστήματος

Γεωθερμία: Σε ποιες περιοχές θα συμβάλει στην σταθεροποίηση του ενεργειακού συστήματος
Παρασκευή, 29/12/2023 - 06:48

Εκτός από την ηλεκτροπαραγωγή ένα μέρος της αξιοποίησης της γεωθερμίας θα μπορούσε να αφορά τη θέρμανση.

Μετά την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη γεωθερμία σειρά έχει ή έρευνα εντοπισμού γεωθερμικού δυναμικού. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η υποβολή φακέλων, με προσφορές των υποψηφίων, για τον διεθνή διαγωνισμό εκμίσθωσης του δικαιώματος έρευνας σε τέσσερις μη χαρακτηρισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στη νότια λεκάνη Στρυμόνα, στο δυτικό Δέλτα Νέστου, στον Ακροπόταμο Καβάλας και στην νότια λεκάνη – Δέλτα του Έβρου.

Παράλληλα, διεργασίες υπάρχουν και στη Λέσβο καθώς παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2026 δόθηκε στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε σχέση με την εγκατάσταση της μονάδας 8MW στη Λέσβο. Μετά από σχετική έγκριση του ΥΠΕΝ του επικαιροποιημένου πλάνου της εταιρείας αναμένεται να γίνει διεθνής διαγωνισμός για την πρόσκτηση δισδιάστατων δεδομένων σεισμικής ανάκλασης, στην περιοχής της Πέτρας. Μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο «Ν» 99 fm η αντιδήμαρχος Προγραμματισμού της Δυτικής Λέσβου Ασανούλα Κοκκινέλη ανέφερε μεταξύ άλλων πως «εκτιμάται ότι με την αξιοποίηση γενικά των ενεργειακών πεδίων της περιοχής θα φτιαχτεί μια μονάδα παραγωγής των 8 ΜW. Φυσικά οι ανάγκες του νησιού είναι πολύ μεγαλύτερες ωστόσο θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν όσο γίνεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνεργασία με τους πολίτες οι οποίοι μπορούν με ενεργειακές κοινότητες να στηρίξουν την προσπάθεια των δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου να καταστεί το νησί μας αυτόνομο ενεργειακά με ανανεώσιμες πηγές έως το 2030».

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα επισημαίνεται πως είναι «προφανές ότι η θέσπιση ειδικών κινήτρων για την ανάπτυξη έργων έρευνας και εκμετάλλευσης γεωθερμικών πεδίων υψηλής θερμοκρασίας και η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού αδειοδοτικού συστήματος αποτελούν προτεραιότητα, για την ανάπτυξη της εθνικής πολιτικής στον τομέα της γεωθερμίας. Αντίστοιχα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να σχεδιαστούν και να υιοθετηθούν υποστηρικτικά μέτρα ειδικά ως προς την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών σε περιοχές με σημαντικά γεωθερμικά πεδία».

Εκτιμήσεις σε σχέση με το τι δυνατότητες υπάρχουν ως προς την ηλεκτροπαραγωγή με γεωθερμία έχουν γίνει, όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας. Να σημειωθεί πως εκτός από την ηλεκτροπαραγωγή ένα μέρος της αξιοποίησης της γεωθερμίας θα μπορούσε να αφορά τη θέρμανση. Μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη λειτουργική κερδοφορία εάν συνδύαζε και τις δύο λύσεις.