Η καινοτομία της Brite Solar στον κλάδο των αγροβολταϊκών και η μονάδα στην Πάτρα

Η καινοτομία της Brite Solar στον κλάδο των αγροβολταϊκών και η μονάδα στην Πάτρα
Τρίτη, 05/12/2023 - 06:01

Τα αγροβολταϊκά στα θερμοκήπια μπορούν να παράγουν με μεγαλύτερη απόδοση μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση νερού.

Τα επόμενα χρόνια απαιτείται μια σημαντική αύξηση στην παραγωγή τροφίμων αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού και της ανάγκης να διατηρηθεί το διατροφικό επίπεδο που υπάρχει και γι’ αυτό το λόγο τα αγροβολταϊκά μπορούν να συνεισφέρουν και στην παραγωγή ενέργειας σε συνδυασμό με την παραγωγή τροφίμων. Τα αγροβολταϊκά στα θερμοκήπια μπορούν να παράγουν με μεγαλύτερη απόδοση μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση νερού.

Η Brite solar δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας προσφέροντας φ/β πλαίσια πλήρως πιστοποιημένα με εφαρμογή σε θερμοκήπια σε αρκετές περιοχές της χώρας με την καινοτομία των υλικών να έγκειται στο γεγονός πως το γυαλί της Brite Solar μπορεί να ρυθμιστεί πλήρως διαφανές κατά τη διάρκεια του χειμώνα για μέγιστη μετάδοση φωτός και θερμότητας.

Όπως ανέφερε στο iEnergeia.gr ο κ. Νικόλαος Κανόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Brite Solar κατασκευάζεται μια μονάδα παραγωγής στην Πάτρα η οποία θα είναι έτοιμη σε 12 μήνες, καθώς μέχρι τώρα η παραγωγή των πάνελ γίνεται σε Κίνα και Ινδία. Όπως επισημαίνει η ολοκλήρωση του εργοστασίου θα δώσει στην εταιρία την ευελιξία σε σχέση με τα μεγέθη του γυαλιού που θα παράγονται.

Εφαρμογές σε θερμοκήπια

Τα ημιδιαφανή panels της Brite Solar, έχουν τοποθετηθεί στο Δροσερό Πτολεμαΐδας, για την εταιρεία «Ορεινές Φυτείες Γκόση». H Brite συνεργάστηκε με την οινοποιία «Τσάνταλης» κατασκευάζοντας ένα θερμοκήπιο όπου καλλιεργούνται σταφύλια. Άλλη μονάδα υπάρχει στην Πτολεμαίδα για την παραγωγή ντομάτας. Στην Κρήτη, για την παραγωγή αβοκάντο

Η Brite Solar ιδρύθηκε πριν 13 χρόνια και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών πλαισίων, για αγροβολταϊκές εγκαταστάσεις. Να σημειωθεί πως πέρσι η Brite Solar υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία στον κλάδο των αγροβολταϊκών, με την εταιρεία, BayWa r.e.