Θέμα χρόνου το νομοσχέδιο για τα αγροβολταϊκά

Θέμα χρόνου το νομοσχέδιο για τα αγροβολταϊκά
Τρίτη, 28/11/2023 - 06:09

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων καθώς στη χώρα μας αναμένεται να χτιστεί το πρώτο εργοστάσιο στον κόσμο, που θα κατασκευάζει εύκαμπτα οργανικά εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς.

Τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη μια κοινή προσπάθεια των αρμόδιων υπουργείων και φορέων με σκοπό τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τα Αγροβολταϊκά. Στόχος να αναζωογονηθεί η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας μέσα από τη στήριξη των αγροβολταϊκών.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων καθώς στη χώρα μας αναμένεται να χτιστεί από την εταιρεία Organic Electronic Technologies το πρώτο εργοστάσιο στον κόσμο, που θα κατασκευάζει εύκαμπτα οργανικά εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς. Τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά θα μπορούν να ενσωματωθούν σε κτίρια μέχρι και σε θερμοκήπια.

Ένα σημαντικό παράδειγμα εφαρμογής τους είναι είναι εκείνο των εγκαταστάσεων της «Θερμοκήπια Θράκης» που ανήκουν στη Πλαστικά Θράκης και της Έλαστρον, Πρόκειται το μεγαλύτερο θερμοκήπιο στην ελλάδα και στη νοτιοανατολική ευρώπη. Όπως ανέφερε στο 5ο Renewable & Storage Forum, ο Στέργιος Λογοθετίδης, Πρόεδρος της εταιρείας Organic Electronic Technologies (OET) και του Συνδέσμου HOPE-A αυτή η εγκατάσταση σε 5-10 χρόνια δεν θα είναι μόνο παραγωγός ντομάτας αλλά θα γίνει και παραγωγός ενέργειας, πουλώντας την ενέργεια που παράγει στις γύρω περιοχές. Ο κ. Λογοθετίδης σημείωσε πως με αυτή τη νέα τεχνολογία θα μπορεί να αποκτήσει ένα θερμοκήπιο ενεργειακή αυτονομία και θα μπορούσε για παράδειγμα να αυξήσει την παραγωγή κατά 30% και περίπου κατά το ίδιο ποσοστό να μειώσει το νερό που καταναλώνεται.

Πρόσφατα έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι ο συνδυασμός της γεωργίας και της ηλιακής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μόλις 1% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπέρβαση των στόχων της ΕΕ για το 2030 - 720 GW συνεχούς ρεύματος - για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση «αυτή η εφαρμογή πολλαπλών χρήσεων γης παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες: σε αντίθεση με τα συμβατικά επίγεια φωτοβολταϊκά συστήματα, στις αγροβολταϊκές εφαρμογές τα πάνελ εγκαθίστανται με τέτοιο τρόπο ώστε οι γεωργικές δραστηριότητες, όπως η καλλιέργεια φρούτων, να παραμένουν η κύρια χρήση της γης. Τα πάνελ μπορούν να παρέχουν σκίαση για να μετριάσουν τις υψηλές θερμοκρασίες στις καλλιέργειες και να προσφέρουν προστασία από τις έντονες καιρικές συνθήκες. Ομοίως, τα θερμοκήπια μπορούν να κατασκευαστούν από ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ.