ΠΣΑΦ: Σχέδιο Μετεγκατάστασης Φωτοβολταϊκών

ΠΣΑΦ: Σχέδιο Μετεγκατάστασης Φωτοβολταϊκών
Τρίτη, 31/10/2023 - 10:00

Σχέδιο μετεγκατάστασης των φωτοβολταϊκών πάρκων που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία στις αρχές Σεπτεμβρίου, συζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ο ΠΣΑΦ αναφέρει:

30περίπου φωτοβολταϊκά στηΘεσσαλίαπου επλήγησαν από τηνθεομηνίατης 6/9/2023 (Ντάνιελ), όχι απλά βρίσκονται σεστασιμότητα-ως προς τηνεπιδιόρθωσήτους- αλλά θα βρίσκονται στην ίδια στασιμότητα και για τους επόμενους 6 έως24μήνες!

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Είναι φωτοβολταϊκά που βρίσκονται κυρίως στην λίμνηΚάρλα(Λάρισα) και μερικά σεΜαγνησίακαιΚαρδίτσα.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, λόγω του νερού και της λάσπης (ανά περίπτωση) είναιαδύνατηηπρόσβαση, όχι μόνο σήμερα αλλάκαιγια τους επόμενους μήνες.

ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Πριν λίγες ημέρες εκπρόσωποι του ΠΣΑΦ επισκέφθηκαν διευθυντικά στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ Λαμίας, ώστε να δομηθεί ένασχέδιο μετεγκατάστασηςαυτών τωνφωτοβολταϊκών, αφού πέρα από την ανωτέρω κατάσταση που περιγράφουμε, υφίσταται και ένα επιπρόσθετο ερώτημα:

Τιθα γίνει στο ενδεχόμενο νέας αντίστοιχης (ή και μικρότερης) πλημμύρας…;

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΝΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ηεκτίμησηείναι ότι θα έχουμε εξελίξεις -υπό μορφήεγκυκλίουπρος τον ΔΕΔΔΗΕ- για την δυνατότηταμετεγκατάστασης, όμωςο πήχης των προσδοκιώνείναιχαμηλά, δεδομένου ότι υπάρχουνδύοπαράμετροι που είναιπροαπαιτούμενοώστε η αναμενόμενη εγκύκλιος να έχει πρακτικήεφαρμογή.

Τίθενται λοιπόνδύοβασικά ερωτήματα:

1. Θα προβλέπεταιαπόλυτη προτεραιότηταδιευθέτησης από τον ΔΕΔΔΗΕ του φακέλουεγκατάστασηςκαισύνδεσηςμε το δίκτυο στηνέα θέση, με καταληκτικό χρονοδιάγραμμα -ενδεικτικά- τοτετράμηνο;

2. Θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε τοκόστοςτων (νέων) όρων σύνδεσηςνα είναιμηδενικόή -έστω- δεν θα υπερβαίνει τις10.000€ με μορφή επιδότησηςπέραντου αναφερόμενου ποσού που πιθανώς θα απαιτηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ;

Εάνένατουλάχιστον από ταδυοπαραπάνω ερωτήματα έχουν διαφορετική απάντηση, τότε τοπλάνο μετεγκατάστασηςείναιασύμφορογια τους πληγέντες παραγωγούς, ενώ η πιθανότητα να απαιτηθεί εκ νέου εγγυητική επιστολή τραπέζης από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας.

ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ας δούμε -ενδεικτικά- τι προκύπτει για ένα πλημμυρισμένο φ/β500kW με “σημερινά” δεδομένα, στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασηςχωρίςπρόβλεψηκρατικής υποστήριξης:

1. Διαφορά πραγματικής ζημιάς από ιδιωτική ασφαλιστικήαποζημίωση:50.000€

2. Αποκομιδή φερτών υλικών και ανακύκλωσης κατεστραμμένων φ/β πάνελ:13.000€

3. Ενδεικτικό κόστος νέωνόρων σύνδεσης(μετεγκατάσταση):25.000€ τουλάχιστον.

4. Απώλεια παραγωγής6μηνών (πλέον αποζημίωσης ασφ/κής):25.000€

5. Επιπλέον τόκοι δανείου, λόγω επιμήκυνσης :10.000€

Σύνολο:123.000€

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ: Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ

Ποιοςαγρότης ή μικροεπιχειρηματίας, μπορεί να αντέξει μια ζημιά, ύψους123.000€;

Γι αυτές τις30περιπτώσεις,μοναδικήδιέξοδος και λύση η Κρατική Αρωγή και έναελκυστικόπλαίσιομετεγκατάστασης.