Ρεκόρ στα PPAs στην Ευρώπη φέτος- Οι κλάδοι που πρωταγωνιστούν

Ρεκόρ στα PPAs στην Ευρώπη φέτος- Οι κλάδοι που πρωταγωνιστούν
Κυριακή, 29/10/2023 - 07:25

Ρεκόρ σε νέα PPAs σημειώνει φέτος η ευρωπαϊκή αγορά ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2021.

Ειδικότερα οι υπογραφές PPAs στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι ανέρχονται σε εγκατεστημένη ισχύ 7.800 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι κατά 200 MW περισσότερη από το ρεκόρ του 2021 με τη χρονιά να κλείνει στα 7.600 MW.

Οι κλάδοι που πρωταγωνιστούν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της RE-Source PPA, που δημοσιεύει η WindEurope, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, είναι οι εταιρείες του κλάδου Πληροφοριών και Επικοινωνίας με 2GW, η ενεργοβόρος βιομηχανία με , της βαριάς 1,8GW και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με 650MW. Οι τρεις αυτοί κλάδοι υπέγραψαν ήταν υπεύθυνοι για την υπογραφή πάνω από το 60% των εταιρικών συμβάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Άλλοι τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και η αυτοκινητοβιομηχανία διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή της βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές και στη μετάβαση σε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές.

Αυτή η διαφοροποίηση υποδηλώνει ευρύτερη δέσμευση της βιομηχανίας στο εξελισσόμενο τοπίο της αγοράς των διμερών συμβολαίων.

Αυτό αντικατοπτρίζεται, σύμφωνα με τον οργανισμό WindEurope στη συμμετοχή ρεκόρ στη φετινή εκδήλωση RE-Source στο Άμστερνταμ, με περισσότερες από 1.300 εγγραφές και περισσότερους από 350 αγοραστές ενέργειας, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον της αγοράς και την αυξανόμενη ζήτηση για ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι η φετινή διοργάνωση έχει μια ιδιαίτερα ισχυρή εκπροσώπηση της βιομηχανίας μεταποίησης, των χημικών και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διευθύντρια της πλατφόρμας RE-Source, Annie Scanlan, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε περισσότερους από 350 αγοραστές ενέργειας στη φετινή εκδήλωση και να δούμε ότι περισσότερες εταιρείες από ποτέ θέλουν να εξασφαλίσουν την ενέργειά τους μέσω των διμερών συμβολαίων. Το μόνο πράγμα που μας εμποδίζει να φέρουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλες τις επιχειρήσεις είναι τα υπάρχοντα ρυθμιστικά εμπόδια και η νομοθετική βεβαιότητα της ΕΕ. Για να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό των PPAs, χρειάζεται να μελετήσουμε την εφαρμογή της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς και την αναθεώρηση του σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη περισσότερες εταιρείες θα δουν τους PPA ως μια βιώσιμη επιλογή για την προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές».

Σύμφωνα με τη WindEurope η πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού αναγνωρίζουν τα PPAs ως κρίσιμο εργαλείο για την «πράσινη» μετάβαση της Ευρώπης. Ωστόσο τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης δημιούργησαν νέες προκλήσεις για την αγορά των διμερών συμβολαίων. Με τον σαφή προσανατολισμό της Επιτροπής να τερματίσει αυτά τα μέτρα. και τη σταδιακή κατάργηση των μη βοηθητικών ανώτατων ορίων εσόδων σε πολλές χώρες, το μέλλον φαίνεται ακόμη πιο λαμπρό για τα PPAs καταλήγει.