Συμφωνία Iberdrola με τον εμιρατινό Όμιλο Masdar

Συμφωνία Iberdrola με τον εμιρατινό Όμιλο Masdar
Τετάρτη, 25/10/2023 - 13:23

Σε συμφωνία προχώρησαν ο όμιλος Iberdrola με τον εμιρατινό Όμιλο Masdar του Αμπού Ντάμπι για την πώληση μεριδίου του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού έργου της (East Anglia 3).

Όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας με βάση έγκυρες οικονομικές και κλαδικές πηγές, ο ισπανικός ενεργειακός κολοσσός Iberdrola ήρθε σε συμφωνία με τον μεγάλο εμιρατινό Όμιλο Masdar, διεθνή πρωτοπόρο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θυγατρικό του δευτέρου μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού Ταμείου του Αμπού Ντάμπι, Mubadala, πωλώντας σε αυτόν μερίδιο 49% του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού project της Iberdrola, East Anglia 3, έναντι 2 δισ. ευρώ.

Αιολικό πάρκο East Anglia 3, το οποίο βρίσκεται στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας στη Σκωτία, διαθέτει δυναμικότητα 1.400 MW, γεγονός που το καθιστά εκ των κορυφαίων εγχειρημάτων του Ομίλου Iberdrola στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε διεθνές επίπεδο. Αποτελεί μέρος του ευρύτερου project East Anglia Hub, ενός τεράστιου συγκροτήματος υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στις ακτές της Σκωτίας, το οποίο προβλέπεται να παράγει έως και 2.900 MW, οι συνολικές επενδυτικές ανάγκες του οποίου ανέρχονται στα 6,5 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν ανωτέρω πηγές, γενικώς η στρατηγική που ακολουθεί Όμιλος Iberdrola για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών σχεδίων του στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εστιάζει στην προσέλκυση χρηματοοικονομικών επενδυτών, επιτρέποντάς τους να κατέχουν μειοψηφικά μερίδια στα project του Ομίλου. Στην περίπτωση του αιολικού πάρκου East Anglia 3 αντιθέτως, η ιδέα ήταν να βρεθεί συνέταιρος που θα αποκτούσε το 49%. Η ανωτέρω επένδυση της Masdar στο αιολικό πάρκο East Anglia 3, ύψους όπως προαναφέρθηκε 2 δισ. ευρώ για απόκτηση μεριδίου 49%, σημαίνει πως η συνολική αξία του εν λόγω project αποτιμάται σε 4 δισ. ευρώ. Η κίνηση του Ομίλου Iberdrola ευθυγραμμίζεται με το στρατηγικό της σχέδιο για επενδύσεις που ανέρχονται σε 47 δισ. ευρώ πριν από το 2025, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και στις υποδομές ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και για δημιουργία διεθνών συνεργασιών με σκοπό την επέκταση της δυναμικότητας του Ομίλου στις ΑΠΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 25/10/2023 - 13:30