Έρχεται σχέδιο νόμου για τη στήριξη των αγροβολταϊκών

Έρχεται σχέδιο νόμου για τη στήριξη των αγροβολταϊκών
Τρίτη, 24/10/2023 - 07:02

Τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη μια κοινή προσπάθεια των αρμόδιων υπουργείων και φορέων μεταξύ αυτών και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, με σκοπό τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τα Αγροβολταϊκά.

Τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη μια κοινή προσπάθεια των αρμόδιων υπουργείων και φορέων μεταξύ αυτών και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, με σκοπό τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τα Αγροβολταϊκά. Ο σύνδεσμος έχει επεξεργαστεί μια πρόταση εκτιμώντας πως θα είναι ένας καλός λόγος να αναζωογονηθεί η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας μέσα από τη στήριξη των αγροβολταϊκών.

Μιλώντας στο iEnergeia.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών κ. Κώστας Σπανούλης σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ποσόστωση των αγροβολταϊκών, καθώς αυτά υποστηρίζουν και την αγροτική παραγωγή και ο παραγωγός έτσι δεν θα είναι εκτεθειμένος σε καιρικά φαινόμενα. Σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για επιδότηση, μέσω συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος, για την κάλυψη του κόστους εγκατάστασης. Να στηριχθούν συλλογικά σχήματα και φυσικά να δοθεί προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης. Ο κ. Σπανούλης υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί κάποια λύση με το δίκτυο. Εκτιμάται πως στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο.

Πρόσφατα έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι ο συνδυασμός της γεωργίας και της ηλιακής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μόλις 1% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπέρβαση των στόχων της ΕΕ για το 2030 - 720 GW συνεχούς ρεύματος - για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση «αυτή η εφαρμογή πολλαπλών χρήσεων γης παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες: σε αντίθεση με τα συμβατικά επίγεια φωτοβολταϊκά συστήματα, στις αγροβολταϊκές εφαρμογές τα πάνελ εγκαθίστανται με τέτοιο τρόπο ώστε οι γεωργικές δραστηριότητες, όπως η καλλιέργεια φρούτων, να παραμένουν η κύρια χρήση της γης. Τα πάνελ μπορούν να παρέχουν σκίαση για να μετριάσουν τις υψηλές θερμοκρασίες στις καλλιέργειες και να προσφέρουν προστασία από τις έντονες καιρικές συνθήκες. Ομοίως, τα θερμοκήπια μπορούν να κατασκευαστούν από ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η έλλειψη σαφούς και εναρμονισμένου ορισμού των αγροβολταϊκών αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.