Έρχονται πρωτοβουλίες για τον ΕΛΑΠΕ -Τι φοβίζει την αγορά

Έρχονται πρωτοβουλίες για τον ΕΛΑΠΕ -Τι φοβίζει την αγορά
Τετάρτη, 06/09/2023 - 06:12

Φορείς της αγοράς εκφράζουν τους φόβους τους για τη συνέχεια, καθώς σε περίπτωση που διογκωθεί το έλλειμμα θα χαθεί η αξιοπιστία του ειδικού λογαριασμού.

Πριν από 1,5 μήνα περίπου ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) είχε δημοσιεύσει τα οικονομικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους όπου παρουσιάζεται έλλειμμα στον υπολογαριασμό των παλαιών έργων το οποίο ανέρχεται σε 222,22 εκατ. ευρώ. Το δεδομένο αυτό προκάλεσε ανησυχία στην αγορά και προβληματισμό στο υπουργείο Ενέργειας, καθώς τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στηρίζονται κατά τα 2/3 από τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ. Είναι ενδεικτικό πως μόλις το 3,8% από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ, καθώς η πλειοψηφία πηγαίνει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ήρθαν έτσι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, όπου σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου «το Μάρτιο_2023 η εκτίμηση του σωρευτικού υπολοίπου του Ειδικού Λογαριασμού των παλαιών έργων είναι στα – 222,22 εκατ. €, με την εφαρμογή του Προσωρινού Μηχανισμού αλλά και τις μειωμένες καταναλώσεις ΗΕ να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για τον σχηματισμό του προαναφερθέντος ελλείμματος. Αντίθετα η εκτίμηση του σωρευτικού υπολοίπου για τον Υπολογαριασμό των νέων έργων παραμένει θετική και ίση με 114,38 εκατ. €.Για τις προβλέψεις του εσόδου από το ΕΤΜΕΑΡ για το έτος 2023 στο παρόν Δελτίο έχει γίνει επανεκτίμηση κι έχει ληφθεί υπόψιν η σημαντικά μειωμένη κατανάλωση ΗΕ που παρατηρείται εδώ και αρκετούς μήνες με την αρνητική επίδραση στο συνολικό έσοδο από το ΕΤΜΕΑΡ να πλησιάζει τα 70 εκατ. € για το υπόλοιπο του έτους».

Ο ισοσκελισμός των δύο Υπολογαριασμών του ΕΛΑΠΕ (παλαιών και νέων έργων) μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης πρότεινε ο ΔΑΠΠΕΠ. Πλέον ο διαχειριστής σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε επαφές με το υπουργείο, ενώ φορείς της αγοράς εκφράζουν τους φόβους τους για τη συνέχεια, καθώς σε περίπτωση που διογκωθεί το έλλειμμα θα χαθεί η αξιοπιστία του ειδικού λογαριασμού. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι για επανάληψη του 2014. Στελέχη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών τονίζουν στο iEnergeia.gr ότι θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε και να συνεχιστούν και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς αλλά και να στηριχθεί ο ΕΛΑΠΕ και αυτό θα γίνει αν επανέλθει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων στον ειδικό λογαριασμό.

Να σημειωθεί πως ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά με επιστολή του προς το υπουργείο με αφορμή τη διαβούλευση για το ΕΣΕΚ συμφωνεί με τον ΔΑΠΕΕΠ πως ο ισοσκελισμός των δύο Υπολογαριασμών του ΕΛΑΠΕ (παλαιών και νέων έργων) μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης της εξίσωσης επισημαίνοντας« ότι χωρίς ισοσκελισμό απαιτείται το 16% του εσόδου από τους ρύπους για να καλυφθεί το έλλειμμα του Υπολογαριασμού των παλαιών έργων ενώ με τον ισοσκελισμό το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 10%.ο οποίος χρήζει άμεσων πρωτοβουλιών του Υπουργείου σας για να επανέλθει σε ασφαλή τροχιά. Εν προκειμένω απαιτείται η άμεση ενοποίηση των υπολογαριασμών νέων και προ της 1/1/21 έργων ΑΠΕ καθώς και της μηνιαίας αναθεώρησης του πλαφόν των 85 ευρώ/MWh στα έσοδα του από τη αγορά στα απαιτούμενα κάθε φορά επίπεδα. Νομίζουμε δεν συνάδει με τις φιλοδοξίες του ΕΣΕΚ αλλά και της πολιτικής της Κυβέρνησης η αντίφαση να έχουν οι ΑΠΕ επιδοτήσει με δισεκατομμύρια το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τα τελευταία δύο χρόνια προς όφελος των καταναλωτών και για την απόσβεση των αυξήσεων του φυσικού αερίου που άλλως θα εκτόξευε τους λογαριασμούς ρεύματος τους και ταυτόχρονα να εμφανίζονται ελλείματα στον ΕΛΑΠΕ».