ΔΕΗ: Νέα εξαγορά στη Ρουμανία

ΔΕΗ: Νέα εξαγορά στη Ρουμανία
Τρίτη, 25/07/2023 - 06:53

Σε άλλη μια στρατηγική κίνηση στο πλαίσιο της επέκτασης του ομίλου στις αγορές ΑΠΕ των Βαλκανίων προχώρησε η ΔΕΗ.

Μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπέγραψε συμφωνία με ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil για την απόκτηση του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το αιολικό πάρκο παράγει περισσότερες από 200GWh ετησίως, καθώς βρίσκεται στις περιοχές Dorobantu και Topolog στην Ανατολική Ρουμανία, οι οποίες έχουν το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιλέχθηκε ως προτιμώμενος αγοραστής μετά από διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν διεθνείς εταιρείες.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Η εξαγορά αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας να καταστεί η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εχει προηγηθεί η συμφωνία με την Enel στη Ρουμανία αλλά και με τη Mytilineos για την εξαγορά φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 210 MW που αναπτύσσει η δεύτερη επίσης στη Ρουμανία.

Η εξαγορά της Enel στη Ρουμανία, κίνηση που αποτελεί ορόσημο για την στρατηγική επέκτασης της ΔΕΗ στα Βαλκάνια αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους και τα οφέλη της ΔΕΗ από την εξαγορά αυτή συνοψίζονται στα εξής:

• Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής θα αυξηθεί κατά 1,15 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση δηλαδή κατά 40%. Πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του EBITDA των δραστηριοτήτων της ENEL στη Ρουμανία προέρχεται από τη δραστηριότητα της διανομής, η οποία είναι ρυθμιζόμενη και εξ ορισμού πολύ σταθερή, επομένως θα έχει θετικό αντίκτυπο στο EBITDA του ομίλου της ΔΕΗ

• Στην δραστηριότητα της προμήθειας, η ΔΕΗ αποκτά επιπλέον 3,2 εκατομμύρια πελάτες και έτσι ο συνολικός αριθμός των πελατών της θα προσεγγίσει τα 9 εκατ.

• Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προστεθούν περίπου 0,5 GW εγκατεστημένης ισχύος σε λειτουργία και περίπου 5 GW έργων προς ανάπτυξη με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) να αυξηθεί σε περίπου 4GW έναντι 3,5GW στο τέλος του 2022. Όσον αφορά τα προς ανάπτυξη έργα, η συνολική ισχύς τους θα αυξηθεί κατά 50% σε περίπου 15 GW.

Αναφορικά με τη συμφωνία εξαγοράς του αιολικού πάρκου στη Ρουμανία, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε σχετικά: «Η ΔΕΗ συνεχίζει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με μία ακόμα συμφωνία-ορόσημο. Με τη συγκεκριμένη εξαγορά ισχυροποιούμε το αποτύπωμα μας στη Βαλκανική χερσόνησο και πραγματοποιούμε ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξής μας, με απώτερο στόχο να γίνουμε η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας και προχωράμε δυναμικά προς την ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας».