Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα: Πράσινο φως της Ε.Ε. για έργα ΑΠΕ στην Κρήτη

Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα: Πράσινο φως της Ε.Ε. για έργα ΑΠΕ στην Κρήτη
Τετάρτη, 12/07/2023 - 07:00

Η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα ιδρύθηκε το 2019 από 38 ιδρυτικά μέλη, αλλά πλέον έχει ξεπεράσει τα 650, ένα νούμερο όμως που αλλάζει καθημερινά.

Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση "Crete Valley", της "Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα" η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης "Energy Valleys" του πακέτου έργων Horizon 2020. Το έργο "Crete Valley" σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση έχει προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ, από τα οποία περίπου τα 13.000.000 ευρώ αφορούν σε έργα που θα γίνουν στην Κρήτη, και ειδικότερα στο Οροπέδιο Λασιθίου, στην Άρβη και στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και αφορούν στα πρώτα δίκτυα τηλεκλιματισμού με βιομάζα και γεω-εναλλαγή, σε μικρές ανεμογεννήτριες, σε φωτοβολταϊκά, σε έξυπνα δίκτυα, σε αποκεντρωμένη αποθήκευση, στην εγκατάσταση παραδοσιακών ανεμόμυλων στο Λασίθι κλπ. Η Κοινοπραξία του έργου αποτελείται από περίπου 40 εταίρους και η διάρκεια υλοποίησής του θα είναι 5 έτη αναφέρει η ενεργειακή κοινότητα σε ανάρτησή της στο linkedin.

Η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα ιδρύθηκε το 2019 από 38 ιδρυτικά μέλη, αλλά πλέον έχει ξεπεράσει τα 650, ένα νούμερο όμως που αλλάζει καθημερινά. Στην ενεργειακή κοινότητα συμμετέχουν τέσσερις δήμοι, καθώς και η Περιφέρεια Κρήτης. «Στόχος είναι να αναλάβουμε τον κεντρικό ρόλο αναφορικά με τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η ενεργειακή μετάβαση στην Κρήτη» ανέφερε πρόσφατα ο κ. Δημήτρης Κατσαπρακάκης εκ μέρους της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας μιλώντας στην ευρωπαϊκή εβδομάδα βιώσιμης ενέργειας στις Βρυξέλλες. Σημείωσε πως μέχρι τώρα η ενεργειακή κοινότητα έχει κατασκευάσει δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 405KW και 1.000KW. «Με τα δύο αυτά έργα περισσότερα από 250 μέλη της κοινότητας μας συμψηφίζουν τις ετήσιες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την παραγωγή πάρκων», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως στο δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που έχει κατασκευάσει η ενεργειακή κοινότητα έχει συμπεριλάβει 50 οικογένειες που επλήγησαν από το σεισμό στο Αρκαλωχόρι, ενώ θα υποστηριχθούν ακόμα 50 οικογένειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ