Fatih Birol: Χρειάζεται να τριπλασιαστεί η χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030

Fatih Birol: Χρειάζεται να τριπλασιαστεί η χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030
Πέμπτη, 08/06/2023 - 06:34

«Θέλουμε η ενέργεια να είναι προσιτή, ειδικά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Θέλουμε η ενέργεια να είναι ασφαλής και να μας βοηθήσει να επιτύχουμε ενεργειακούς στόχους», ανέφερε.

Ο κόσμος χρειάζεται να επιταχύνει την πρόοδο της ενεργειακής απόδοσης και να τριπλασιάσει τη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 δήλωσε ο Fatih Birol, Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), μιλώντας στο 8ο Ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ενεργειακή Απόδοση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας συγκέντρωσε τους παγκόσμιους ηγέτες της ενέργειας και του κλίματος στη Γαλλία για μια υπουργική συνάντηση για την ενεργειακή απόδοση.

«Θέλουμε η ενέργεια να είναι προσιτή, ειδικά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Θέλουμε η ενέργεια να είναι ασφαλής και να μας βοηθήσει να επιτύχουμε ενεργειακούς στόχους», ήταν τα λόγια του και υπενθύμισε πως τα έργα ηλιακής ενέργειας σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά περίπου 40%. «Ένας άλλος παράγοντας σχετίζεται με τη μεταφορά. Μόλις πριν από δύο χρόνια ένα στα 25 αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στον κόσμο ήταν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Φέτος ένα στα 5 αυτοκίνητα που πωλούνται στον κόσμο είναι ηλεκτρικό. Οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας αντικαθιστούν τις πωλήσεις των παραδοσιακών συστημάτων θέρμανσης». Αναφερόμενος στην Έκθεση Επενδύσεων του οργανισμού σημείωσε ότι φέτος το ύψος των επενδύσεων που προορίζονται για ηλιακή ενέργεια είναι υψηλότερο από το ύψος των επενδύσεων που προορίζονται για την παραγωγή πετρελαίου.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν, Κάντρι Σίμσον σημείωσε πως η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς καθώς και τις εκπομπές. Χωρίς αυξημένη απόδοση και λιγότερη σπατάλη ενέργειας, δεν θα είχαμε περάσει τον περασμένο χειμώνα τόσο ασφαλή όσο περάσαμε, πρόσθεσε. Μάλιστα στάθηκε στην ανάγκη τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να ετοιμάσουν τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, τα οποία βέβαια διευκρίνισε πως διαφέρουν στους στόχους από χώρα, σε χώρα.