Στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης η αποστολή του νέου ΕΣΕΚ

Στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης η αποστολή του νέου ΕΣΕΚ
Πέμπτη, 08/06/2023 - 06:30

Θα καθυστερήσει να σταλεί το πρώτο draft του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το κλίμα, καθώς η οριστική απόφαση θα πέσει στα χέρια της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές, της 25ης Ιουνίου.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε τα κλιμάκια που επιφορτίζονται με τη συγγραφή του δεν συνεχίζουν τις συζητήσεις. Σε κάθε περίπτωση οι διεργασίες που ξεκινήσαν την περσινή χρονιά θα κρατήσουν για αρκετούς μήνες ακόμα και σίγουρα το υπουργείο θα πρέπει να περιμένει και την πρώτη απάντηση της Κομισιόν, με τα σχόλια σε σχέση με τη πρώτη μορφή του κειμένου, ενώ αναγκαία θα είναι στο πλαίσιο της διαβούλευσης η συμμετοχή των αρμόδιων φορέων.

Ερώτημα παραμένει όπως έχουμε αναφέρει πρόσφατα τι στόχοι θα υιοθετηθούν στο κείμενο σε σχέση με την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση. Ποιοι θα είναι οι στόχοι για την εξοικονόμηση ενέργειας, με την Ευρώπη να έχει ρίξει το βάρος εκεί. Επίσης, θα υπάρχουν προβλέψεις για τη διείσδυση των υβριδικών σταθμών στα νησιά, αλλά και οι στόχοι για όλες τις τεχνολογίες των ΑΠΕ. Τόσο δηλαδή για τα φωτοβολταϊκά, τα χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα, για το υδρογόνο το βιοαέριο, τη γεωθερμία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ενέργειας η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ θα πρέπει να συνοδευτεί και με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης για εξισορρόπηση και σταθεροποίηση του συστήματος (μπαταρίες, αντλισιοταμίευση κτλ.). Σύμφωνα με την παρουσίαση που είχε κάνει στις αρχές του έτους ο πρώην υπουργός ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μέσα στο σχέδιο θα υπάρχει η πρόβλεψη για ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ: Ανάπτυξη Φ/Β και αιολικών (και η επιτάχυνση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών) με προσθήκη >12GW μέχρι το 2030 και εκμετάλλευση του εναπομείναντος υδραυλικού δυναμικού της χώρας. Επίσης θα προβλέπεται η δημιουργία οικονομίας πράσινου υδρογόνου: Με χρήση στις μεταφορές (βαρέα οχήματα, ναυτιλία, αεροπορία), στη βιομηχανία και υπό συνθήκες στην ηλεκτροπαραγωγή.

Στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης θα πέσει όμως και το ζήτημα που αφορά την έγκριση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις θαλάσσιες ζώνες, όπου θα αναπτυχθούν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Να σημειωθεί πως η Αλεξανδρούπολη έχει επιλεγεί ως περιοχή που θα τρέξει το πρώτο πολιτικό έργο ισχύος 600MW, ενώ στο πλάνο του υπουργείου Ενέργειας είναι και η αξιοποίηση περιοχών στην Κρήτη. Στόχος μέχρι το 2027 να γίνουν διαγωνισμοί για την ανάπτυξη έργων ισχύος 2GW, με αναλυτές να εκτιμούν πως το αιολικό δυναμικό στη χώρα μας ξεπερνά τα 30GW, με περιοχές όπως στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες να έχουν τον πρώτο λόγο.