FREE SOLAR: Το πρώτο έργο του προγράμματος στην Καρδίτσα φέρνει κέρδος για όλους από την ηλιακή ενέργεια

FREE SOLAR: Το πρώτο έργο του προγράμματος στην Καρδίτσα φέρνει κέρδος για όλους από την ηλιακή ενέργεια
Τρίτη, 02/05/2023 - 09:54

Στόχος του FREE SOLAR είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας για αυτοπαραγωγή (net-metering).

Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είναι σχεδόν αυτονόητη, καθώς επιτρέπει σε εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα ενεργειακή κρίση με τη δυναμη της δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο. Ωστόσο, απέχουμε αρκετά από την απόλυτη αξιοποίησή της σε ολόκληρη την ήπειρο. Η χρήση των φωτοβολταϊκών στις ταράτσες γιααυτοπαραγωγή ενέργειαςπαραμένει μία τεράστια αναξιοποίητη ευκαιρία, ειδικά στη χώρα μας και σε πολλές από τις πιο ηλιόλουστες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Ένα από τα κύρια εμπόδια για τη χρήση της ηλιακής ενέργειας είναι φυσικά η χρηματοδότηση. Αν και είναι πρακτικά αυτοχρηματοδοτούμενη, καθώς η αρχική επένδυση για την εγκατάστασή της επιστρέφεται πολλαπλάσια, πολλά νοικοκυριά εξακολουθούν να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος της αρχικής επένδυσης.

Ωφελούμενοι του FREE SOLAR μιλούν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τα ωφέλη που προσδοκούν από αυτό.

ΤοFREE SOLAR, η νέα χρηματοδοτική πρωτοβουλία τηςGenervestκαι του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, προσφέρει μια λύση με κέρδος για όλους! Στόχος του είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας για αυτοπαραγωγή (net-metering). Δημιουργεί ένα πλαίσιο για επενδύσεις σε μικρά συστήματα αυτοπαραγωγής ηλιακής ενέργειας, που μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς αρχικό κεφάλαιο επένδυσης και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα αποκτήσουν το δικό τους φωτοβολταϊκό σύστημα χωρίς αρχικό κεφάλαιο επένδυσης, αποπληρώνοντας σταδιακά το κόστος εγκατάστασης από τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος. Θα μπορούν να παράγουν το δικό τους δωρεάν ρεύμα, εξοικονομώντας έως και 100% του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον.

Επιπλέον, το FREE SOLAR έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αξιοποιεί στο έπακρο πιθανά κρατικά οικονομικά κίνητρα για ηλιακές στέγες για αυτοπαραγωγή. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων σε στέγες με μπαταρίες. Το FREE SOLAR θα δώσει την ευκαιρια στα νοικοκυριά να χρησιμοποιήσουν την κρατική επιχορήγηση για να καλύψουν μέρος του κόστους εγκατάστασης, ενώ θα λάβουν το υπόλοιπο κεφάλαιο που χρειάζονται από τη Genervest.

Μπορείς να βοηθήσεις και εσύ το FREE SOLAR να υλοποιήσει τις πρώτες ηλιακές στέγες στην Καρδίτσα! Δες πώς, παρακάτω.

Το πρώτο πρόγραμμα FREE SOLAR έχει ξεκινήσει ήδη στην περιοχή της Καρδίτσας. Με τη βοήθεια τηςΕνεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας (ΕΣΕΚ), επιλέχθηκαν οκτώ νοικοκυριά που έχουν ήδη αποκτήσει τις απαραίτητες άδειες εγκαταστασης. Το έργο είναι ήδη ανοιχτό για επένδυση στην επενδυτική πλατφόρμα της Genervest και η διαδικασία εγκατάστασης θα ξεκινήσει μόλις το έργο φτάσει τον στόχο χρηματοδότησής του. Σύντομα, το FREE SOLAR θα ανοίξει σε περισσότερες επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, βοηθώντας ακόμα περισσότερα νοικοκυριά να αποκτήσουν πρόσβαση στη ηλιακή ενέργεια χωρίς αρχικό κεφάλαιο επένδυσης.

Βοήθησε και εσύ το FREE SOLAR να υλοποιήσει τις πρώτες ηλιακές στέγες στην Καρδίτσα.Εγγράψου στην πλατφόρΕγγράψου στην πλατφόρμα της Genervestα της Genervestκαι επένδυσε απευθείας στα νοικοκυριά που συμμετέχουν. Γιατί η ηλιακή ενέργεια είναι κέρδος για όλους!