Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Προβληματισμοί για την επάρκεια του ηλεκτρικού χώρου

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Προβληματισμοί για την επάρκεια του ηλεκτρικού χώρου
Τρίτη, 11/04/2023 - 06:32

H κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση προέβλεπε την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας 2GW.

Με το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες να είναι προ των πυλών αναλυτές επισημαίνουν πως παρα το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου να επενδύσει δεν υπήρξε πρόνοια για τη στήριξη των πραγματικών αδύναμων νοικοκυριών και ήρθε πολύ καθυστερημένα.

Πριν λίγες ημέρες ο κ. Πέτρος Τσικούρας γενικός γραμματέας της ΠΟΣΠΗΕΦ μιλώντας στο ΔΙΟΝ TV τόνιζε πως «πέρασε το 2022 όπου οι τιμές της μεγαβάτωρας έφτασαν και τα 800 ευρώ, χωρίς να υπάρχει μια προδημοσίευση και βγήκε το Μάρτιο». Το μεγαλύτερο πρόβλημα πρόσθεσε που υπάρχει στην αγορά είναι η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου στα φ/β πάρκα, με αποτέλεσμα όπως είπε να υπάρχει αναστολή αδειοδοτήσεων. Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση έφτιαξε ένα πρόγραμμα που απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχεις σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ. Για να εξασφαλίσεις όμως σύνδεση θες τουλάχιστον δύο μήνες και το πρόγραμμα αυτό το διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος κάνει 16 μήνες για να συνδέσει 1GW».

Να σημειωθεί όμως πως πρόσφατα η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση προέβλεπε την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας 2GW. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ο χώρος αυτός αρκεί για να υποστηρίξει το πρόγραμμα.

Να τονιστεί επίσης πως σύμφωνα με την προδημοσίευση του οδηγού οι αιτήσεις επιχορήγησης μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους από την ημέρα έναρξης του Προγράμματος μέχρι και κάλυψη όλων των κονδυλίων ανά κατηγορία. Η χρονική προθεσμίας υλοποίησης σταθμού ορίζεται με βάση την Σύμβαση Σύνδεσης που έχει συνάψει ο Αυτοκαταναλωτής με το ΔΕΔΔΗΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/04/2023 - 06:39