Γεωθερμία: Η ΕΕ έκανε το πρώτο βήμα

Γεωθερμία: Η ΕΕ έκανε το πρώτο βήμα
Κυριακή, 19/03/2023 - 07:29

«Τώρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης για τη γεωθερμία για να ξεμπλοκάρουν τις γεωθερμικές επενδύσεις», δήλωσε ο Sanjeev Kumar, επικεφαλής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωθερμικής Ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Πέμπτη την πρότασή της για το «πρασίνισμα» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, θέτοντας στόχο η ΕΕ να παράγει έως το 2030 το 40% των υλικών που χρειάζονται για την ενεργειακή μετάβαση. Ο προτεινόμενος νόμος στοχεύει στην επιτάχυνση της αδειοδότησης και στην αύξηση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις πράσινες επενδύσεις. Οι υποστηριζόμενες τεχνολογίες περιλαμβάνουν ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, μπαταρίες και αποθήκευση, αντλίες θερμότητας αλλά και τη γεωθερμία. Η γεωθερμική βιομηχανία χαιρέτισε τη συμπερίληψή της στον κατάλογο των στρατηγικών τεχνολογιών. «Η πολιτική αναγνώριση που δόθηκε στη γεωθερμική ενέργεια είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Τώρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης για τη γεωθερμία για να ξεμπλοκάρουν τις γεωθερμικές επενδύσεις», δήλωσε ο Sanjeev Kumar, επικεφαλής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωθερμικής Ενέργειας.

Ανάμεσα στις χώρες που χαιρέτησαν τις αποφάσεις η Γερμανία. Στη Σαξονία το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Προστασίας του Κλίματος του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας αποφάσισε να χορηγήσει μια υπό όρους επιστρεπτέα επιχορήγηση για την υποστήριξη πιλοτικών έργων γεωθερμίας στις πόλεις Munster και Bad Bevensen.

Η επιχορήγηση αποφασίστηκε ως αναγνώριση των ρίσκων που υπάρχουν για την εξέλιξη των έργων. Ο κίνδυνος αναφέρεται στον κίνδυνο μια γεωθερμική δεξαμενή να μην έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη. Δεδομένου ότι η δοκιμαστική γεώτρηση είναι πολύ ακριβή, το κράτος θέλει να αντισταθμίσει το ρίσκο της επένδυσης σε κάποιο βαθμό.

Τα δύο έργα προχωρούν και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Το πιλοτικό έργο στο Munster πρόκειται να εγκριθεί για χρηματοδότηση. Στο Bad Bevesen, ιδρύθηκε μια ξεχωριστή δημοτική εταιρεία με την οποία θα γίνει προώθηση της γεωθερμικής ενέργειας για κλιματικά ουδέτερα θέρετρα υγείας.«Εάν είναι επιτυχές, το ζεστό νερό από το έδαφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση δημόσιων κτιρίων με κλιματικά ουδέτερο τρόπο και για εξοικονόμηση μεγάλων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων. Η γεωθερμική ενέργεια είναι επομένως πραγματική προστασία του κλίματος και χαίρομαι που μετά από μια μακρά συζήτηση βρήκαμε επιτέλους ένα μοντέλο χρηματοδότησης», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Christian Meyer. Παράλληλα, η υπουργός υποδομών της Γερμανίας υποσχέθηκε τεχνολογικό άνοιγμα στην πορεία προς την απελευθέρωση του τομέα της θέρμανσης από τον άνθρακα. Εκτός από τις αντλίες θερμότητας, η βιομάζα θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο στα μελλοντικά συστήματα θέρμανσης, ανέφερε μεταξύ άλλων.