Οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες ανακατεύουν την τράπουλα για το νέο ΕΣΕΚ

Οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες ανακατεύουν την τράπουλα για το νέο ΕΣΕΚ
Παρασκευή, 17/03/2023 - 06:46

Υπενθυμίζεται, πως πριν λίγες ημέρες το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για τους στόχους της ενεργειακής απόδοσης.

Μπορεί το προηγούμενο διάστημα να πήραμε μια πρώτη γεύση για το τι θα περιλαμβάνει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όμως οι θέσεις του δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Άλλωστε, τις πρώτες σκέψεις η χώρα μας αναμένεται να τις καταθέσει τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ το τελικό κείμενο θα πρέπει να κατατεθεί το 2024.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει αρκετός δρόμος και αρκετές συσκέψεις της διυπουργικής επιτροπής και φαντάζει δύσκολο να έχουμε μια παρουσίαση το προσεχές διάστημα. Σημαντική παράμετρος είναι η διαβούλευση με φορείς, οργανώσεις πολιτών και κόμματα. Θα πρέπει να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Ήδη, πάντως έχουν γίνει σχόλια επί των στόχων που παρουσιάστηκαν και συγκεκριμένα ότι δεν ακούστηκαν αρκετά σε σχέση με τη γεωθερμία και τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Πάντως άνθρωποι με γνώση του αντικειμένου υποστηρίζουν πως καμία τεχνολογία δεν θα υποτιμηθεί και προσθέτουν πως για παράδειγμα για τη γεωθερμία έρχονται διαγωνισμοί. Παράλληλα, δείχνουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως το γεγονός πως «κλείδωσε» ο στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας και επισημαίνουν πως η διαμόρφωση του ΕΣΕΚ θα είναι μια δυναμική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται, πως πριν λίγες ημέρες το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για τους στόχους της ενεργειακής απόδοσης. Σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία, «η ετήσια υποχρέωση εξοικονόμησης ενέργειας σχεδόν διπλασιάζεται για να διασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να επιτυγχάνουν νέα εξοικονόμηση ετησίως 1,49% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας κατά μέσο όρο, από το 2024 έως το 2030, από το τρέχον επίπεδο του 0,8%. Θα πρέπει σταδιακά να φτάσουν το 1,9% έως το τέλος του 2030. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέσο για την εξοικονόμηση ενέργειας σε τομείς τελικής χρήσης, όπως τα κτίρια, η βιομηχανία και οι μεταφορές».