Αύξηση κατά 38% της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ στις εγκαταστάσεις της Alumil έως το 2025

Αύξηση κατά 38% της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ στις εγκαταστάσεις της Alumil έως το 2025
Πέμπτη, 23/02/2023 - 08:09

Ακολουθώντας την παγκόσμια τάση, που αποτελεί πλέον μονόδρομο, η Alumil δημοσιοποίησε πρόσφατα το νέο της τριετές πλάνο ESG, που αποτυπώνει τους στόχους και τις ενέργειές της για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση.

Η ανάπτυξη με βιώσιμους όρους είναι το «ιερό δισκοπότηρο» για το παγκόσμιο επιχειρείν. Όπως κατέδειξε εμφατικά πρόσφατη έρευνα της Deloitte (2023 CxO Sustainability Report: Accelerating the Green Transition), παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις και τα στελέχη C-Level αξιολογούν τη βιωσιμότητα ως την πιο σημαντική προτεραιότητα και αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε βιώσιμες πρακτικές.

Η Alumil, όπως σημειώνουν στελέχη της εταιρείας στο iEnergeia σχετικά με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, με 35 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, στρατηγικά τοποθετημένη με 12 εργοστάσια παραγωγής στην Ευρώπη και την Αίγυπτο, είναι σήμερα μια από τις πλέον προηγμένες εταιρείες σχεδιασμού και παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί μία από τις 35 εταιρείες που είναι εισηγμένες στον δείκτη Athex ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία θέτει ολοένα και υψηλότερους στόχους στους τομείς του ESG, φέρνοντας την ενίσχυση της βιωσιμότητας στο επίκεντρο της λειτουργίας της και ανάγοντάς την σε κορυφαία προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας, με τις ενέργειές της να εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στη χρήση καθαρότερων μορφών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Για παράδειγμα, σε ότι αφορά στη συμμόρφωση με τον νέο κλιματικό νόμο, ένας από τους πιο φιλόδοξους στόχους που θέτει η Alumil στο νέο πλάνο ESG, είναι η μετατροπή της σε περιβαλλοντικά ουδέτερη εταιρεία έως το 2030 και για να το πετύχει αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, με τη χρήση πράσινου, ανακυκλωμένου αλουμινίου και κυρίως στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Στο πλαίσιο των στόχων ESG που έχει θέσει η εταιρεία με ορίζοντα το 2030, προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα παραγωγής πράσινης ενέργειας που προβλέπουν την εγκατάσταση σταθμού φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 20MW. Μέσω του σταθμού που υπολογίζεται ότι θα παράγει 27GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, η Alumil φιλοδοξεί να πετύχει πάγιες επιδιώξεις της, όπως η κάλυψη των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της σε ποσοστό 82% και η σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, η εταιρεία μελετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και την εφαρμογή της στις εγκαταστάσεις της στο Κιλκίς έως το τέλος του 2023.

Σε ότι αφορά στις ΑΠΕ, τον ενδιάμεσο στόχο που θέτει η Alumil είναι αύξηση κατά 38% της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στις εγκαταστάσεις της έως το 2025. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στον τομέα των ΑΠΕ η Alumil, υλοποιώντας μια μακροχρόνια στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, επενδύει σταθερά σε νέες τεχνολογίες και έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα. Πιο συγκεκριμένα, από το 2013 η εταιρεία έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στο χυτήριό της, μέσω των οποίων επιτυγχάνει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά μέσο όρο 90 τόνους σε ετήσια βάση. Επιπλέον, το 2021, η Alumil είχε προχωρήσει στην εγκατάσταση 218 φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 50KW στα γραφεία της στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ενέργεια που επίσης έχει μετρήσιμα αποτελέσματα για το περιβάλλον αφού βοηθάει στο να μειωθεί περαιτέρω το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα της εταιρείας κατά περίπου 35 τόνους σε ετήσια βάση.

Οι πρωτοβουλίες της όμως δεν περιορίζονται στα προαναφερθέντα. Η Alumil, με παραδοσιακή αφοσίωση στην καινοτομία και με σαφή στρατηγικό προσανατολισμό την αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα, είναι μία από τις έξι ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν ενεργά στο εμβληματικό για τον τομέα της ενέργειας, ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy. Ένα καινοτόμο έργο με προϋπολογισμό 21,2 εκατ., που χρηματοδοτείται με 15,7 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την εγκατάσταση του πρώτου εργοστασίου παραγωγής εύκαμπτων διάφανων φωτοβολταϊκών, το οποίο αποτελεί το μέλλον της Ευρώπης για την παραγωγή πράσινης ενέργειας και ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων, αλλά και για την δημιουργία της πράσινης βιομηχανίας. Η συμβολή της Alumil στην εκπλήρωση των στόχων του Flex2Energy είναι κομβικής σημασίας, καθώς έχει αναλάβει τον σχεδιασμό νέου συστήματος υαλοπετάσματος το οποίο θα φιλοξενεί καινοτόμα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα και τη δοκιμαστική εφαρμογή της συνολική λύσης σε κτίριο στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Κιλκίς.

Οι επενδύσεις της σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στο Flex2Energy αποδεικνύουν ότι η Alumil είναι μια σύγχρονη εταιρεία, με μακρόπνοη στρατηγική και όραμα την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, η οποία κάνει πράξη -μεταξύ άλλων στόχων- τη δέσμευσή της για μετάβαση στις ΑΠΕ με στόχο το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, επενδύοντας σταθερά στην καινοτομία, δείχνοντας έτσι τον δρόμο προς το μέλλον και για άλλες ελληνικές επιχειρήσεις.